sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

WANHANAIKAISET KANANPOJAT





                      
                        WANHANAIKAISET KANANPOJAT

  

  Lapsuuteen 60-luvulla kuuluivat matkat Tyrväälle. Siellä odotti 3 isotätiä, jotka naisvoimin pitivät kotitilastaan huolta. Se oli mainio paikka kaupunkilapselle tutustua maalaiselämään ja nähdä, kuinka ruokaa saatiin omalta tilalta. Pääsimme mukaan talon töihin mm. kasvimaan kitkentään, kanojen ruokkimiseen ja  sadonkorjuuseen kuten perunannostoon sekä omenien keräämiseen syksyllä. Työpäivän päätteeksi odotti aina herkullinen ateria. Parhaiten mieleeni on jäänyt Olga-tädin padassa paistama kana suussasulavan kastikkeen kera.
 Tänä päivänä kanan metsästäminen ruokakaupoista on turhauttavaa, sillä broilerit ovat korvanneet kanat. Pitkän etsinnän tuloksena Prisman pakastekaapista löytyi aarre: ranskalainen kevätkananpoikanen. Sitten vaan vanhaa (v. 1948) keittokirjaa selaamaan ja löytyihän sieltä ohje kananpoikien valmistamiseksi.




2 kevätkananpoikaa ( a 500 g )
voita 
sitruunamehua
nippu persiljaa
(1-2 tl rakuunaa)
lankaa sitomiseen
100 g pekonia
2-3 kesäsipulia varsineen
voita ja oljyä paistamiseen
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 litraa maitoa 
1/2 l vahvaa kanalientä
vehnäjauhoja/ruskeaa maizenaa kastikkeen suurustamiseen
tilkka kermaa

Ensin valmistetaan kanan sisään tuleva täyte: persilja-rakuunamaustevoi

50 g voita
sitruunamehua
silpuksi hakattua persiljaa
1-2 tl kuivattua rakuunaa

Huoneenlämmössä pehmennettyyn voihin lisätään loraus sitruunamehua, silputtu persilja ja rakuuna ja vaivataan tasaiseksi.

Huoneenlämmössä pehmentyneeseen voihin
lisätään loraus sitruunamehua, silputtua 
persiljaa ja  rakunaa ja seos vaivantaan 
tasaiseksi.



  Seuraavaksi paloitellaan sipulit ja pekoni ja paistetaan ne paistinpannulla pekonin omassa rasvassa kauniin ruskeiksi. Siirretään sivuun odottamaan.







           Sitten linnut täytetään maustevoilla ja sidotaan.






Voi-öljyseos kuumennetaan padassa ja linnut paistetaan kauttaaltaan ruskeiksi. Sitten ne otetaan padasta ja maustetaan suolalla ja pippurilla ja laitetaan takaisin pataan. Lintujen päälle lisätään vehnäjauhoja ja annetaan niidenkin ruskistua.

  
 Nostetaan pata liedeltä ja kanapojat padasta. Paistettu pekoni-sipuliseos laitetaan padan pohjalle, linnut laitetaan niiden päälle ja pataan kaadetaan maito ja kanaliemi.



    Pata laitetaan uuniin 150 asteeseen noin 1 1/2 tunniksi.

Kun linnut ovat kypsiä ne nostetaan padasta uuninkestävään astiaan ja laitetaan takaisin uuniin 250 asteeseen uunin grillin alle 10-15 minuutiksi, kunnes pinta on hienon tumma.



Sillä aikaa padassa oleva liemi siivilöidään kattilaan. Kuoritaan ylimääräinen rasva pois ja ja liemi sakeutetaan vehnäjauhoilla tai ruskealla maizenalla ja annetaan kiehua hetken aikaa. Lopuksi lisätään tilkka kermaa.




           Linnut asetetaan lisukkeiden kanssa tarjoiluvadille.
                                                     Sidontalangat poistetaan



                               Ja sitten päästään syömään.




   Pieni lisäys: 1 kananpojasta 2 henkilöä saa vatsansa täyteen.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti