Täällä Tampereen Kalevan keittiössa tulee joskus muisteltua menneitä ja aikaa Helsingin Kalliossa 60- ja 70-luvuilla. Eräs muistikuva on sunnuntairuoka, jota innolla odotettiin ja jonka ääreen kokoontui perheenjäsenten lisäksi joskus myös sukulaisia ja tuttavia. Ruoka oli yleensä lihasta valmistettua. Isäni teki aivan ihanaa patapaistia, äitini valmistamia olivat palapaisti ja lihakääryleet eli pyyt.
Resepti ei ole säilynyt näihin päiviin asti, pitää edetä muistin varassa ja keksiä itse loput.
4 annosta
700 g naudan paistia pihveiksi leikattuna
1 pkt (140 g) pekonia (silavaa)
sitruunaa
suolaa
mustapippuria
voita
nippu persiljaa
(2tl valkosipulimurskaa)
3 kesäsipulia varsineen
vehnäjauhoja
1 l vahvaa lihalientä
kermaa
(ruskeaa maizena)
Hakkaa pihvit ohuiksi.
Laita lihoihin molemmin puolin
sitruunaa, suolaa ja pippuria.
Anna mausteiden vetäytyä ainakin puoli tuntia.
Sitruuna laskee lihan ph-arvoa; happamassa lihasproteiinia pilkkovat
entsyymit aktivoituvat ja lihasta tulee
mureampaa.
Tee persiljavoi:
Sekoita huoneenlämpöiseen voihin
hieman sitruunan mehua ja silputtua
persiljaa ja halutessasi 1-2 tl valkosipuli-
murskaa.
Asettele jokaisen pihvin päälle pekonisiivu ja
nokare persiljavoita.
Ruskista ylimääräiset pekonit ja
viipaloidut sipuli pekonin rasvassa ja
laita ne sitten pohjimmaiseksi uuniin
menevään pataan.
Kierrä pihvit rulliksi ja
sido langalla.
Ruskista voi paistinpannussa ja
paista liharullat kauttaaltaan
ruskeiksi.
Lisää 2 rkl jauhoja ja anna niidenkin ruskistua.
Siirrä likakääryleet uunipataan sipulien ja pekonien päälle.
Lisää lihaliemi.
Anna kypsya uunissa 200 asteessa noin
tunnin verran
Lihojen kypsyessä valmista lisukkeena tarjoiltavat vihannekset.
Poista lihakääryleet reikäkauhalla ja siivilöi liemi ja siirä se
kattilaan. Kiehauta liemi ja lisää maitzena ja lopuksi loraus
kermaa.
Poista lihakääryleistä langat ja asettele ne uuninkestävään
tarjoiluastiaan ja laita tarvittaessa odottamaan kastikkeen
valmistumista mietoon lämpöön uuniin.
Tarjoile kastike erillisestä astiasta
tai
kaada se lihojen päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti