torstai 11. heinäkuuta 2019

PAPPILAN HÄTÄVARA




                                 PAPPILAN HÄTÄVARA





  Olen asunut vanhassa Suoniemen pappilassa yli 35 vuotta ja keittiömme paikalla oli aikoinaan kirkkoherran työhuone.   Entisajan pappiloissa vieraili paljon sekä kirkon väkeä, että myös säätyläisisiä, jotka usein matkoillaan myös yöpyivät pappilossa. Eri pappiloiden  vieraavaraisuutta arvosteltiin ja vertailtiin. Vieraita pappilaan saattoi tulla aivan yllättäen ja siksi piti olla hätävaramuonaa. Perinteinen pappikan hätävara oli tavallaan leipäkeitto, johon laitettiin maidossa tai mehussa liotettuja murustettuja vanhoja leivonnaisia ja lisättiin hilloa ja/tai marjoja ja seos hyydytettiin liivatteella. Lisäksi tarjottiin kermavaahtoa.
 Nykyisin Pappilan hätävara tunnetaan jälkiruokana. Reseptejä on monenlaisia. Tässä on niistä yksi.


2 annosta

8 Digestive-keksiä
vadelmamehua
11/2 dl kermaa
sokeria
4 rkl (kukkuraisia) vadelmahilloa
4 rkl (kukkuraisia) 
karhunvatukkarahkaa
10 isoa pensasmustikkaa
2 isoa mansikkaa




Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi.
Murustele 6 keksiä ja liota ne vadelmamehussa.






Kaada ylimääräinen mehu pois.
Laita keksit pohjimmaiseksi       

tarjoiluastiaan.








Lisää kermaavaahto
ja hillo.



Laita vielä kerros karhunvatukkarahkaa ja koristele ehjällä keksillä ja marjoilla.






Säilytä viileässä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti