keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

SAVUMUIKKUA, VARHAISPERUNAA JA KESÄSIPULIA MUNMAITO- "LAATIKOSSA"





                                                            SAIMAAN SAVUMUIKKULAATIKKO




Teimme kesäretken Etelä-Savoon, Mikkeliin. Retkievääksi ostimme Mäntyharjun Miekankoskella kahvitauolla kahvion viereisestä liiteristä savustettuja muikkuja, joita söimme lähes "suoraan paketista" majapaikassamme- hostelli Marjassa- Mikkelin vanhassa kasarmirakennuksessa.
Muikut maistuivat niin hyviltä, että niiitä oli aivan pakko tuoda kotiinkin Mikkelin kauppahallista ja kotona ne joutuivat Tammelan torin perunoiden ja kesäsipulin seuraksi "laatikkoon".

Huomautus: "Laatikkoon" voi laittaa muikun sijasta savustettuja silakoita.


3/4 kg savustettuja muikkuja     

3/4 kg varhaisperunoita
3 kesäsipulia varsineen
11/2 dl kermaa
1/2 dl maitoa
2 kanamunaa
suolaa
pippuria
voita
tilliä


Perkaa muikut ( pää ja selkäruoto pois, nahka on ohut, ei tarvitse irrottaa. Jos teet savusilakoista, ota nahka pois).




Keitä varhaisperunat suolan kanssa.
Lisää kypsien perunoiden joukkoon tilliä makua antamaan ja anna jäähyä.




Leikkaa sipulit renkaiksi ja kuullota ne pannussa pienessä tilkassa öljyä tai voita kullankeltaisiksi. Mausta pippurilla.
Säilytä sipulin varret.

Leikkaa kypsät perunat reilun 1/2 cm:n viipaleiksi.
Silppua sipulinvarret ja tilli.

Voitele uunivuoka.
Laita pohjimmaiseksi kerros perunaviipaleita.
Laita seuraavaksi kerros savukalaa.
Lisää paistetut sipulit ja silputtuja sipulinvarsia.



Lisää vielä kerros kalaa ja päällystä tillisilpulla.




Laita päällimmäiseksi vielä kerros perunoita.

Sekoita kerma, maito ja kananmunat.
Kaada seos vuokaan.

Mausta pippurilla (suolan kanssa kannattaa olla varovainen, sillä kaloissa ja perunoissa on suolaa).
Lisää perunoiden päälle voilastuja




Paista uunissa 175 asteessa puolisen tuntia kunnes munamaito on hyytynyt.
Koristele sipulinvarsisilpulla ja tillillä.




            Tarjoa sellaisenaan tai raikkaan salaatin kera.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti