PALAPAISTI
Palapaisti palauttaa mieleeni Helsingin ja Hakaniemen hallin.
Sieltä isäni, joka lapsuudessani tätä klassikkoruokaa valmisti, kävi ostamassa paistin "omalta lihakauppiaaltaan". Muistini mukaan lihapuodin edessä oli aina jono ja vuoroamme odottaessa sieraimiin kantautui mitä erilaisempia tuoksuja. Niissä sekoitttuivat keskenään tuore leipä, vastapyydetty kala, hedelmät ja vihannekset sekä tiiviisti pakkautuneiden asiakkaiden höyryävät talvitakit. Nykypäivänä ei tuollaista aisticoctailia löydy enää mistään.
Palapaistia valmistettaessa on tärkeää, että liha on pannulle laitettaessa lämmintä ja näin ruskistuu kunnolla eikä vain kiehu pannulla. Myös pitkä haudutusaika on tärkeää--tätä ruokaa ei kiireellä kannata valmistaa. Palapaisti ei kaipaa pataan seurakseen kuin sipulia ( ja porkkanaa ) ja suolaa sekä pippuria. Näin ollen mm. valkosipulit, sienet ja yrtit voi tätä ruokaa valmistettaessa unohtaa. Vähän on parempi.
1 kg naudan paistilihaa
2 sipulia
ruokaöljyä + voita
4 porkkanaa
6 -7 dl vettä
1/2 dl vehnäjauhoja
4 rkl tomaattipyrettä
2 tl suolaa
2 tl rouhittua mustapippuria
5 laakerinlehteä
( 2 rkl hunajaa )
( kermaa )
Ota liha huoneenlämpöön 2 tuntia ennen valmistuksen aloittamista.
Paloittele liha, sipulit ja porkkanat.
Laita paistinpannu kuumenemaan ja lisää pannulle ruokaöljyä ja voita.
Paista lihat 3 - 4 erässä ja huuhtele pannu joka paistoerän jälkeen. OTA HUUHTELULIEMI TALTEEN.
Laita ruskistetut lihat pataan.
Ripottele vehnäjauhot lihojen päälle.
Kuullota sipulit paistinpannulla ja lisää ne pataan.
Kaada huuhteluliemi pataan.
Lisää paloitellut porkkanat, suola, pippuri
ja laakerinlehdet sekä tomaattipyre.
Anna seoksen kiehahtaa ja hauduta sen jälkeen miedolla
lämmöllä vähintään 2 tuntia.
Kastikkeen sekaan voi lisätä hunajaa tai kermaa--jos haluaa.
Tarjoa palapaistin lisukkeena keitettyjä perunoita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti