keskiviikko 22. tammikuuta 2020

JANSSONIN KIUSAUS



                                 JANSSONIN KIUSAUS




 Ruoanlaitossa ei kannata oikoa. Vaikka ruoan pääasiallisena tarkoituksena on elimistön energiatarpeen tyydyttäminen, on maku olennainen osa ateriaa. Samoista raaka-aineista valmistettu ruoka voi olla tosi hyvää tai jopa niin "pahaa", että sitä tökkii haarukalla pitkin lautasta (mulla ei oo nälkä). Näin voin todeta ihan omasta kokemuksesta Janssonin kiusauksesta puhuttaessa.
  Tämä ruotsalainen perinneruoka, joka sisältää perunaa, sipulia, anjovista ja kermaa, on "oikeaoppisesti" valmistettuna vallan mainiota. Se on peräisin 1800-luvulta, jolloin ei oltu vielä keksitty nykyaikaisia peruna-sipuli-pakastesekoituksia, vaan perunat ja sipulit pilkottiin ihan itse eikä lätkäisty vuokaan suoraan pakastealtaan pussista. Tärkeää nimittäin on, että sipuli kuullottetaan ennen kuin sitä laitetaan uuniin muiden ainesten kanssa. Perunoiden viipalointi tikkuperunoiksi kestää hetken. Jos ei jaksa/viitsi/osaa näitä paria asiaa, kannatta ehkä harkita jotain muuta ruokaa. Kaupan pakasteaineksista valmistettaessa tästä sapuskasta tulee helposti vetistä ja kitkerää.

Näin siitä tulee hyvää:

1 kg perunoita (kiinteä lajike)
1 iso sipuli tai 2 pienempää
1 purkki anjovisfileitä (voi olla kaksikin)
4 dl kermaa
voita
suolaa
korppujauhoja

Viipaloi sipuli(t) ohuiksi viipaleksi ja leikkaa perunat  tulitikuiksi.












Kuullota sipulit voissa kunnes
ne ovat saaneet hieman väriä ja
ovat pehmentymeet.







Laita puolet perunoista voideltuun
uunivuokaan.
Ripottele päälle hieman suolaa.








Levitä anjovisfileet perunoiden päälle.







Lisää kuullotetut sipulit.







Lisää loput perunat.
Ripottele päälle vielä hieman suolaa.
Sekoita anjoviksen liemi ja kerma ja
kaada seos vuokaan.
Painele niin että perunat peittyvät.







Ripottele pinnalle korppujauhoja 
ja lisää voita pieninä nokareina.






Paista 200 asteisessa uunissa tunnin verran tai kunnes pinta on kauniin ruskea.




Tarjoile etikkapunajuurten ja herkku-/valkosipulikurkkujen kera.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti