sunnuntai 3. marraskuuta 2019

RUSAKKOPATA




                                        RUSAKKOPATA





Kun isäntä tuli metsältä iso rusakko mukanaan, ei meillä "mennyt pupu pöksyyn"; pupu meni pataan--ja hautui siellä aikansa--ja oli oli viedä kielen mukanansa.
Pataan päätyi siis yksi noin 65 000:sta vuosittain Suomessa metsästetystä rusakosta eli peltojäniksestä. Pataan rusakko sai seurakseen mm. juureksia, sieniä, punaviiniä ja tietenkin karpaloita.

1 rusakko
200 g pekonia kuutioina
suolaa
mustapippuria
katajanmarjoja
voita
10 salottisipulia
5-6 valkosipulinkynttä
200 g herkkusieniä
4 porkkanaa
pala juuriselleriä
pala lanttua 
1/2 pulloa punaviiniä
11/2  l vettä
riistafondia
tuoretta timjamia
2-3 rkl maizenaa
11/2 dl kermaa
jäisiä karpaloita
tuoretta persiljaa


Rusakko paloitellaan.
Sipulit ja sienet paloitellaan.
Juurekset paloitellaan.












Pekoni ruskistetaan omassa rasvassaan ja kaadetaan pataan.
Rusakon palat ruskistetaan jäljelle jääneessä rasvassa (tarvittaessa lisätään voita) ja maustetaan suolalla ja pippurilla ja kaadetaan pataan.
Sienet ja sipulit paistetaan voissa ja lisätään lihojen joukkoon.
Sekaan laitetaan vielä pannulla kuullotetut juurekset.
Punaviini kaadetaan pannulle, jotta maut tulee talteen. Annetaan kiehahtaa ennenkuin kaadetaan pataan.


Pataan lisätään vesi ja riistafondi (liemikuutiot) sekä katajanmarjat.
Padan annetaan hautua uunissa 170 asteessa 21/2 tuntia. Sitten lisätään silputtua timjamia (reilusti) ja padan annetaan olla uunissa vielä 1/2 tuntia.
Joukkoon lisätään kylmään veteen sekoitettu maitzena ja kastikkeen annetaan sakeutua samalla sekoittaen.
Viimeisenä lisätään kerma ja jäiset karpalot ja koko komeus koristellaan persiljasilpulla (saa olla runsaasti).

Tarjoillaan keitettyjen perunoiden tai vihannesten ja/tai uunijuuresten kera.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti