AITO LIHALIEMI
Hyvästä lihaliemestä saa pohjan moneen ruokaan; kastikkeeseen, pataan, keittoon...ja se maistuu sellaisenaankin leivän tai lihapiirakan kera.
Lihaliemivalmisteita löytyy kaupan hyllyiltä jonoksi asti; Prisman valikoimissa on lähes 20 tuotetta kuutioina, fondina, jauheena ja valmiina puljonkina.
Silti yksi on ylitse muiden--aito luista ja juureksista itse keitetty liemi. Luita löytyy parhaiten kauppahalleista ja jos on todella onnekas--kuten minä--saa luita myös metsästäjiltä.
Omatekoisen lihaliemen valmistus vie aikaa useita tunteja. Sitä keitetään, keitetään ja keitetään, mutta alkuvalmistelujen jälkeen voi siirtyä muihin askareisiin ja liemi porisee omassa rauhassaan.
2 litraan valmista lihalientä tarvitaan
5 l vettä
1 sipuli
3 salottisipulia
1 valkosipuli
1/2 purjosipulia
4-5 porkkanaa
1/2 lanttua
pala juuriselleriä
2 tl suolaa
2-3 laakerinlehteä
10-15 kokonaista mustapippuria
3 rkl tomaattipyrettä
1/2 pulloa punaviiniä
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa
1. Luut paahdetaan kuumassa (225-250 astetta) uunissa
ruskeiksi.
Uunipellille lisätään myös pilkotut sipulit ja juurekset
ja paahdetaan lisää, jotta niihinkin tulee väriä pintaan.
-- näin liemeen saadaan tumma väri ja juuresten
maku voimistuu.
2. Paahtuneet luut ja kasvikset siirretään kattilaan ja vesi
kaadetaan päälle.
Keitetään hiljalleen ja pintaan muodostunut verivaahto
kuoritaan pois.
3. Lisätään suola, pippurit, valkosipulin kynnet, tomaattipyree,
laakerinlehdet ja punaviini sekä tuoreet yrtit.
Sitten keitetään.....
4. Liemi siivilöidään ja keittämistä jatketaan kunnes neste on
haihtunut noin puoleen alkuperäisestä.
Jäähdytetään ja kuoritaan/siivilöidään pintaan kertynyt rasva
pois.
Lopussa kiitos seisoo. Valmiina on 2 l taatusti maukasta
ja lisäaineetonta lihalientä, joka
voidaan pakastaa myöhempää käyttöä varten tai
nauttia sellaisenaan vaikka alkuruokana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti