torstai 14. marraskuuta 2019

AITO LIHALIEMI


                                   AITO LIHALIEMI




Hyvästä lihaliemestä saa pohjan moneen ruokaan; kastikkeeseen, pataan, keittoon...ja se maistuu sellaisenaankin leivän tai lihapiirakan kera.
Lihaliemivalmisteita löytyy kaupan hyllyiltä jonoksi asti; Prisman valikoimissa on lähes 20 tuotetta kuutioina, fondina, jauheena ja valmiina puljonkina.
Silti yksi on ylitse muiden--aito luista ja juureksista itse keitetty liemi. Luita löytyy parhaiten kauppahalleista ja jos on todella onnekas--kuten minä--saa luita myös metsästäjiltä. 
Omatekoisen lihaliemen valmistus vie aikaa useita tunteja. Sitä keitetään, keitetään ja keitetään, mutta alkuvalmistelujen jälkeen voi siirtyä muihin askareisiin ja liemi porisee omassa rauhassaan.  

2 litraan valmista lihalientä tarvitaan

2-3 kg luita (naudan/hirven/peuran lihaisia luita)
5 l vettä
1 sipuli
3 salottisipulia
1 valkosipuli
1/2 purjosipulia
4-5 porkkanaa
1/2 lanttua
pala juuriselleriä
pala palsternakkaa
2 tl suolaa
2-3 laakerinlehteä
10-15 kokonaista mustapippuria
3 rkl tomaattipyrettä
1/2 pulloa punaviiniä
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa



1. Luut paahdetaan kuumassa (225-250 astetta) uunissa
    ruskeiksi.
    Uunipellille lisätään myös pilkotut sipulit ja juurekset
    ja paahdetaan lisää, jotta  niihinkin tulee väriä pintaan.
      -- näin liemeen saadaan tumma väri ja juuresten 
         maku voimistuu.


   2. Paahtuneet luut ja kasvikset siirretään kattilaan ja vesi 
       kaadetaan päälle.
       Keitetään hiljalleen ja pintaan muodostunut verivaahto
       kuoritaan pois.



  3. Lisätään suola, pippurit, valkosipulin kynnet, tomaattipyree,
      laakerinlehdet ja punaviini sekä tuoreet yrtit.
      Sitten keitetään.....



  4. Liemi siivilöidään ja keittämistä jatketaan kunnes neste on 
      haihtunut noin puoleen alkuperäisestä.
      Jäähdytetään ja kuoritaan/siivilöidään pintaan kertynyt rasva
      pois.











           Lopussa kiitos seisoo. Valmiina on 2 l taatusti maukasta
                              ja lisäaineetonta lihalientä, joka
              voidaan pakastaa myöhempää käyttöä varten  tai 
                   nauttia sellaisenaan vaikka alkuruokana.











   
  















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti