KÖYHÄT JA RIKKAAT--RITARIT
Ennen vanhaan oli tapana "uusiokäyttää" ruoantähteet. Vanhoissa keittokirjoissa on runsaasti ohjeita, miten tähteitä voi hyödyntää.
Kuivahtaneesta ranskanleivästä tehtiin köyhiä ritareita ja pari päivää vanhasta pullasta rikkaita ritareita.
Vuonna 1939 ilmestyneen Keittotaito-kirjan ohjeet poikkeavat
jonkin verran nykyohjeista-ainakin rikkaiden ritarien kohdalla:
--köyhät ritarit; leivänpalat liotetaan munamaidossa
ja paistetaann kullanruskeiksi voissa ja ne tarjoillaan
hillon ja kermavaahdon kera.
--rikkaat ritarit: toiselle pullaviipaleelle laitetaan hilloaja toiselle sokeroitua mantelirouhetta, jonka jälkeen ne
asetetaan vastakkain, kostutetaan kermassa (ei munia)
ja paistetaan ja tarjoillaan sokerin kera (ei kermavaahtoa).
Ehkä tuolloin katsottiin, että pullaan on jo sitä valmistettaessa käytetty kanamunia, eikä munaa enää haluttu lisätä enempää. Vanhanajan rikkaat ritarit tarjoiltiin pelkän sokerin kera; ehkäpä jo tuolloin laskettiin annoksien kalorimääriä--tiedä häntä.
Yhtä kaikki--RITARIT ovat herkullista jälkiruokaa ja mikä parasta, valmistus on nopeaa ja raaka-aineet löytyvät useimmiten kaappeja penkomalla.
Molemmat ritarit on tehty ym. Keittotaito-kirjan ohjeilla:
4 annosta
4 ranskanleipäviipaletta
1,5 dl maitoa
1 kananmuna
voita paistamiseen
1 dl hilloa (käytin marjoja)
1 dl kermaa
2 tl sokeria
Muna ja maito vatkataan ja seokseen
kastetaan leipäviipaleet, jotka sitten paistetaan pannulla voissa kullanruskeiksi.
Tarjoillaan hillon ja kermavaahdon kera.
RIKKAAT RITARIT
4 annosta
8 pullansiivua
1,5 dl rouhittuja manteleita
1,5 dl tomusokeria
1-2 rkl vettä
4 rkl omenasosetta
0,5 dl kermaa
voita paistamiseen
2 rkl sokeria
(marjoja)
Mantelirouhe ja tomusokeri
sekoitetaan ja lisätään vesi ja
vaivataan notkeaksi taikinaksi.
Yhdelle pullaviipaleelle levitetään
mantelitaikinaa ja toiselle omenasosetta.
Viipaleet asetetaan vastakkain ja
kastetaan kerman.
Paistetaan voissa kullanruskeiksi.
Ennen tarjoilua pinnalle ripotellaan sokeria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti