tiistai 19. marraskuuta 2019

KÖYHÄT ja RIKKAAT- RITARIT



     
                         KÖYHÄT JA RIKKAAT--RITARIT



                     
 Kaikki tuntevat köyhät ritarit, mutta miten on rikkaiden laita?
 Ennen vanhaan oli tapana "uusiokäyttää" ruoantähteet. Vanhoissa keittokirjoissa on runsaasti ohjeita, miten tähteitä voi hyödyntää.
  Kuivahtaneesta ranskanleivästä tehtiin köyhiä ritareita ja pari päivää vanhasta pullasta rikkaita ritareita.
   Vuonna 1939 ilmestyneen Keittotaito-kirjan ohjeet poikkeavat 
   jonkin verran nykyohjeista-ainakin rikkaiden ritarien kohdalla:
   --köyhät ritarit; leivänpalat liotetaan munamaidossa 
     ja paistetaann kullanruskeiksi voissa ja ne tarjoillaan 
    hillon ja kermavaahdon kera.
  --rikkaat ritarit: toiselle pullaviipaleelle laitetaan hilloa
    ja toiselle sokeroitua mantelirouhetta, jonka jälkeen ne
    asetetaan vastakkain, kostutetaan kermassa (ei munia)
    ja paistetaan ja tarjoillaan sokerin kera (ei kermavaahtoa).
  Ehkä tuolloin katsottiin, että pullaan on jo sitä valmistettaessa käytetty kanamunia, eikä munaa enää haluttu lisätä enempää. Vanhanajan rikkaat ritarit tarjoiltiin pelkän sokerin kera; ehkäpä jo tuolloin laskettiin annoksien kalorimääriä--tiedä häntä.
Yhtä kaikki--RITARIT ovat herkullista jälkiruokaa ja mikä parasta, valmistus on nopeaa ja raaka-aineet löytyvät useimmiten kaappeja penkomalla.

       Molemmat ritarit on tehty ym. Keittotaito-kirjan ohjeilla:
                            
                                      KÖYHÄT RITARIT
                                             4 annosta




4 ranskanleipäviipaletta
1,5 dl maitoa
1 kananmuna
voita paistamiseen
1 dl hilloa (käytin marjoja)
1 dl kermaa
2 tl sokeria

Muna ja maito vatkataan ja seokseen
kastetaan leipäviipaleet, jotka sitten paistetaan pannulla voissa kullanruskeiksi.
Tarjoillaan hillon ja kermavaahdon kera.


                                     RIKKAAT RITARIT
                                              4 annosta




8 pullansiivua
1,5 dl rouhittuja manteleita
1,5 dl tomusokeria
1-2 rkl vettä
4 rkl omenasosetta
0,5 dl kermaa
voita paistamiseen
2 rkl sokeria
(marjoja)



Mantelirouhe ja tomusokeri 
sekoitetaan ja lisätään vesi ja
vaivataan notkeaksi taikinaksi.






Yhdelle pullaviipaleelle levitetään
mantelitaikinaa ja toiselle omenasosetta.
Viipaleet asetetaan vastakkain ja
kastetaan kerman.
Paistetaan voissa kullanruskeiksi.
Ennen tarjoilua pinnalle ripotellaan sokeria.






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti