SAHRAMIKASTIKE
Sahramikastike kuuluu kastikkeiden aateliin. Se kruunaa kala-aterian. Tällä maailman kalleimmasta mausteesta tehtyä kastikeella on oma paikkansa juhlapöydän herkkuna.
Meillä juhlistettiin isännän syntymäpäivää höyrystetyllä kuhalla ja kala sai seurakseen tämän pirtsakan keltaisen kastikkeen. Sitä sitten maisteltiin--ai, ai, se oli hyvää niin.
Ensin keitetään kasvisliemi:
1-2 porkkanaa
pala lanttua
pala juuriselleriä
pala palsternakkaa
pala purjoa
1 sipuli tai 2-3 salottisipulia
oljyä
suolaa
pippuria
1 l vettä
2 laakerinlehteä
yrttejä (esim. persiljaa, meiramia
ja timjamia)
Paloitellut kasvikset kuulotetaan pannulla tilkassa öljyä, maustetaan ja siirretään kattilaan.
Lisätään vesi, laakerinlehdet ja yrtit ja keitetään miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Siivilöidään liemi talteen ja siihen lisätään:
2 dl valkoviiniä
1/2 dl sitruunamehua
4 rkl kalafondia tai 2 kalaliemikuutiota
Annetaan seoksen kiehahtaa.
Sulatetaan 70 g voita.
Sekoitetaan rasvaan 1 dl vehnäjauhoja
Lisätään kuuma liemi ja vispilöidään tasaiseksi.
Lisätään vielä
1 dl kermaa
25 g voita
0,5 g sahramia
Annetaan seistä hetken aikaa, jotta
maku ja väri irtoavat sahramista.
Tarjoillaan kalan kera.
Höyrytetty kuha:
https://kalevankeittio.blogspot.com/2019/11/hoyrytetyt-kyhafileet.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti