sunnuntai 24. marraskuuta 2019

SILAKKAKEITTO



                                                         SILAKKAKEITTO


 Kaikki tuntevat silakkalaatikon. Myös silakkapihvejä on jokainen suomalainen maistanut. Niinikään savusilakat ovat tuttua tavaraa.
Silakasta voi valmistaa myös keittoa. Silakkakeitto ei ole kovinkaan tunnettu kalakeittojen joukossa.
Selailin viime vuosisadan alussa ilmestynyttä keittokirjaa. Siitä löytyi ohje silakkasopalle. Siitä innostuneena päätin valmistaa kalakeiton silakkafileistä--ei pöllömpi idea.

600 g silakkafileitä
ruokaöljyä 
valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
1,5 l vahvahkoa kalalientä
1 punasipuli
600-700 g keittojuureksia (käytin pakastevalmistetta, jossa  mukana on perunaa--perunoita voi lisätä maun mukaan)
rosepippureita
2 rkl piparjuuriraastetta (käytin valmista tahnaa)
(1 ps sahramia)
tuoretta tilliä
tuoretta ruohosipulia
75 g voita

Marinoi kalat:

Laita silakkafileet laakeaan,
kannelliseen astiaan.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kaada päälle valkoviiniä niin,
että fileet peitttyvät.
Lisää loraus ruokaöljyä.
Ravista ja anna tekeytyä 
jääkaapissa 2-3 tuntia.




Keitä soppa:

Valmista kalaliemi liemikuutioista tai fondista.
Kuullota öljyssä silputtu punasipuli ja
keittojuurekset.
Sekoita liemi ja juurekset.
Lisää joukkoon rosepippurit,
piparjuuri (ja sahrami).
Keitä kunnes juurekset ovat lähes kypsiä.
Lisää valkoviini.





Pilko liemen kiehuessa silakkafileet ja
silppua tilli ja ruohosipuli.
Lisää keittoon.
Anna kiehua 3-4 minuuttia.
Lisää voi.






                        Tarjoa keiton kanssa tummaa leipää.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti