sunnuntai 27. lokakuuta 2019

PUNAKAALIMUHENNOS




                                PUNAKAALIMUHENNOS



 Tämä ohje on ainakin 118 vuotta vanha. Se löytyi Anna Olsonin keittokirjasta vuodelta 1901. Anna Olsoni oli ensimmäinen suomalainen kotitalousopettaja ja hänen 2-osainen Keittokirjansa oli ensimmäinen suomalainen kotitalouden oppikirja.
Olen tuijottanut tätä ohjetta useasti ja miettynyt ohjeen sopivuutta nykypäivän keittiöön. Nyt olen valmistanut sitä ja olen satavarma sen sopivuudesta liharuokien lisukkeena, mutta myös syötäväksi sellaisenaan---huomio kasvisruokien ystävät.

1/2 punakaalia
1 omena
2 hopeasipulia  (tavallinen sipulikin käy)
2 rkl persiljaa silputtuna
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 tl valkopippuria
1 dl punaviiniä
100 g voita




     Kiehauta sipulit ja hakkaa ne
                        hienoksi.






   Leikkaa kaali 3-4 osaan. Leikkaa omena kuorineen viipaleiksi.


Sulata kattilassa 25 g voita ja laita joukkoon kaali, omena ja sipulit sekä persiljasilppu. Lisää sokeri, suola ja valkopippuri sekä 50 g voita.



   Sekoita ja sulje kansi tiiviisti. Anna hautua miedolla lämmöllä 
   1-2 tuntia. Sekoita välillä muutaman kerran.


Lisää 25 g voita ja desilitra punaviiniä. Sekoita ja anna hautua vielä 5 minuuttia.


         Tämä muhennos päätyy takuuvarmasti suosikkilistalleni.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti