KOKKAUSKURSSILLA PERHEEN KANSSA
Toukokuussa vietimme mukavan yhteisen hetken Helsingissä Ravintola Nokan kokkauskurssilla. Paikalla olivat lapsenlapset Faina ja Feliks, miniä Hanna, siskoni Maarit ja hänen sulhasensa Eetu, aviosiippani Mauri ja allekirjoittanut Tuula. Ohjaajina meillä olivat Inari ja Teemu.
"Opetuskeittiö" sijaitsi upeasti sisustetun ravintolan toisessa kerroksessa, samoin kuin ruokailutila, jossa kurssin päätyttyä nautimme valmistamamme ruuat.
Olimme etukäteen valinneet ranskalaisen menun, joka oli seuravanlainen:
Ranskalainen menu
Vichysoisse
Paistettua kuningasrapua, paahdettua kukkakaalipyreetä
ja aniskastiketta, fenkolicrudite
Peltopyytä ja punaviinikastiketta,
paistettuja metsäsieniä
Tarte Tatin & Vaniljajäätelöä
Jakaannuimme ryhmiin ja jokainen ryhmä sai omat tehtävänsä.
Ehdimme kuitenkin seuraamaan kaikkien ruokien valmistusta, sillä keittiö oli avara eikä työtahti ollut liian tiukka.
Seuraavat ohjeet on tehty 7 hengelle.
Vichysoisse
Kyseessä on ranskalainen purjo-perunakeitto, joka yllättää pehmeällä hienolla maullaan.
4 purjoa (valkoinen osa)
1/2 kuorittu sipuli
2 keskikokoista kuorittua perunaa
2dl valkoviiniä
n. 1 l kuohukermaa tai maitoa
suolaa
Leikkaa purjosta vihreä osa pois. Halkaise vaalea osa pitkittäin ja huuhtele hyvin.
Leikkaa sipuli ja purjo ohuiksi siivuiksi. Paloittele kuorittu peruna pieniksi kuutioiksi.
Laita voi kattilaan. Kun se on sulanut, lisää purjo ja sipuli .Kuullota muutama minuutti.
Lisää perunat ja valkoviini. Keitä kunnes puolet viinistä on hävinnyt. Lisää kerma. Hauduta kunnes perunat ovat kypsiä.
Sekoita tehosekoittimessa ja kaada sitten takaisin kattilaan.
Mausta suolalla.
Ihana kasviskeitto
Paistettua kuningasrapua
75g kuningasrapua/ syöjä
tuoreita yrttejä/ rakuuna, timjami
sitruunaa
suolaa
voita
Leikkaa ravuista kuoret saksilla pois.
Leikkaa kuningatarravun koivet annospaloiksi.
Kuivaa hyvin talouspaperilla.
Mausta suolalla.
Paahdettu kukkakaalipyree
1 kukkakaali
öljyä
maitoa
50 g voita
timjamia
suolaa ja pippuria
sitruunanmehua
Laita kokonainen kukkakaali uunipellille. Sivele öljyllä ja mausta suolalla ja pippurillla.
Paahda kukkakaali uunissa 220 asteessa, kunnes siinä on hyvä väri ja se on melko kypsä.
Leikkaa kanta irti ja laita jäljelle jääneet nuput kattilaan.
Lisää maitoa niin, että kukkakaali melkein peittyy. Kypsennä maidossa loppuun.
Soseuta voin kanssa tasaiseksi pyreeksi.
Mausta lopuksi suolalla ja sitruunamehulla.
Fenkolicrudite
2 fenkolia
1 kurkku
6 rkl öljyä
3 rkl sitruunan mehua
suolaa
rakuunaa
ruohosipulia
Leikkaa fenkolista OHUEN OHUITA siivuja.
Kuori kurkku ja jatka leikkaamista siemenkotaan asti.
Laita fenkolisuikaleet jääveteen ja kurkut sellaisenaan jääkaappiin.
Sekoita öljy, sitruunanmehu ja ripaus suolaa vinegretteksi kulhossa.
Mausta hienonnetulla rakuunalla ja ruohosipulilla.
Aniskastike
1/2 dl valkoviinietikkaa
3 dl valkoviiniä
2 dl kala/simpukkalientä
10 valkopippuria
1 sipuli
4 oksaa persiljaa
3 oksaa timjamia
1 laakerinlehti
4 tähtianista
4 cl sambuca pastista
250 g voita kuutioina
suolaa
Kuori ja leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi.
Murskaa valkopippurit morttelissa.
Lisää kaikki ainekset kattilaan pastista ja voita lukuun ottamatta.
Keitä kunnes jäljellä on n. 1/3.
Siivilöi jäljelle jäänyt liemi toiseen kattilaan.
Lisää pastis ja vispaa pienet voikuutiot pienissä erissä liemen joukkoon.
Mausta suolalla.
Valmista tuli
Peltopyy
1 lintu/syöjä
voita
rypsiöljyä
suolaa
pippuria
rosmariinia
timjamia
Leikkaa rintarangat saksilla.
Mausta lintu suolalla ja pippurilla.
Kuumenna voi ja öljy pannulla vaahtoavaksi.
Lisää kyyhkyt ja yrtit pannulle.
Paista kyyhkyn pintaan väri pannulla ja kylvetä sitä samalla yrteillä maustetussa rasvassa.
Kypsennä kyyhky uunissa (120 astetta) 42 asteiseksi.
Laita kyyhky n. 50 asteeseen vetäytymään.
Paistetut metsäsienet
sieniä
lehtikaalia
voita
suolaa
pippuria
Puhdista sienet.
Kuumenna pannu keskilämpöiseksi.
Laita nyrkillinen voita pannulle. Kun voi vaahtoaa ja hiljenee, lisää sienet.
Paista kellanruskeiksi ja mausta suolalla ja pippurilla.
Poista lehtikaalista rankaosa ja revi palasiksi.
Tarjoiltaessa kuumenna sienet uudelleen pannulla ja lisää lehtikaali sekaan.
Lisää tarvittaessa voita.
Tarjoa kurpitsamurskan ja paahdetun sipulin kera.
Kurpitsamurska ja paahdetut sipulit
1 butternut kurpitsa
3 sipulia kuorineen
suolaa
timjamia
voita
Leikkaa kurpitsa peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja laita uunivuokaan.
Lisää timjamia.
Paahda 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.
Murskaa kurpitsat juuri ennen tarjoilua ja mausta suolalla.
Laita sipulit uuniin samaan aikaan kurpitsapalojen kanssa.
Anna jäähtyä, leikkaa puoliksi ja kuori.
Ennen esillelaittoa mausta voilla ja suolalla ja kuumenna grillivastuksen alla.
Punaviinikastike
1/2 dl punaviinietikkaa
5 dl punaviiniä
nokare voita
1 l vasikanlientä
1 salottisipuli
1 valkosipulin kynsi
1 porkkana
1 sellerin varsi
suolaa ja mustapippuria
Kuori ja pilko kasvikset.
Lisää voi kattilaan ja kuullota vihanneksia kunnes ne hieman ruskistuvat.
Lisää punaviinietikka ja haihduta lähes kokonaan.
Lisää punaviini ja keitä kunnes 1/4 viinistä on jäljellä.
Lisää vasikanliemi.
Anna kastikkeen kiehua kasaan ja saostua.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kurssilla laitoimme pyyn jalat kiehumisen ajaksi kastikkeeseen makua antamaan.
Valmista nautittavaksi
Tarte Tatin
Tarte tatin on ranskalainen omenatorttu, joka tehdään "väärin" päin ja "väärässä" järjestyksessä ja lopuksi käännetään tarjottimelle "oikein" päin.
Pohja
250 g kylmää voita kuutioina
8 dl vehnäauhoja
2 dl tomusokeria
2 dl vettä
Täyte
1 kg omenoita, granny smith/pink lady
200 g voita
3 dl sokeria
calvadosta
Nypi voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi.
Lisää kylmä vesi.
Paahda sokeri pannulla ja lisää puolet voista ja omenanpalat.
Karamellisoi ja lisää calvados.
Lisää loput voista ja hauduta omenat kypsiksi.
Anna jäähtyä hieman.
Laita pannulle tai vuokaan alimmaiseksi leivinpaperi.
Levitä paperin päälle omenat tasaiseksi kerrokseksi.
Kauli taikina ohueksi ja laita se omenoiden päälle.
Paista 180 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.
Kumoa hiukan jäähtynyt torttu leikkulaudalle ka leikkaa annospaloiksi.
Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.
Tarte Tatin
Tarte tatin on ranskalainen omenatorttu, joka tehdään "väärin" päin ja "väärässä" järjestyksessä ja lopuksi käännetään tarjottimelle "oikein" päin.
Pohja
250 g kylmää voita kuutioina
8 dl vehnäauhoja
2 dl tomusokeria
2 dl vettä
Täyte
1 kg omenoita, granny smith/pink lady
200 g voita
3 dl sokeria
calvadosta
Nypi voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi.
Lisää kylmä vesi.
Paahda sokeri pannulla ja lisää puolet voista ja omenanpalat.
Karamellisoi ja lisää calvados.
Lisää loput voista ja hauduta omenat kypsiksi.
Anna jäähtyä hieman.
Laita pannulle tai vuokaan alimmaiseksi leivinpaperi.
Levitä paperin päälle omenat tasaiseksi kerrokseksi.
Kauli taikina ohueksi ja laita se omenoiden päälle.
Paista 180 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.
Kumoa hiukan jäähtynyt torttu leikkulaudalle ka leikkaa annospaloiksi.
Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.
Vaniljajäätelö
1/2 l täysmaitoa
1/2 l kuohukermaa
2 vaniljatankoa
200 g keltuaista
175 g sokeria
50 g glukoosia
Laita maito, kerma ja glukoosi kattilaan.
Halkaise vaniljatangot, ota sisus talteen ja laita tankojen kanssa kattilaan.
Kiehauta ja ota sivuun.
kaada liemi kauhallinen kerrallaan keltuaisten ja sokerin joukkoon samalla hyvin sekoittaen.
Kypsytä vesihauteessa 84 asteiseksi koko ajan sekoittaen.
Siivilöi massa toiseen astiaan ja nosta jääveteen jäähtymään.
Aja jäätelökoneessa jäätelöksi.
Kinuski
350 g kermaa
150 g sokeria
25 g voita
sormisuolaa
Paahda sokeri kattilassa kellanruskeaksi, lisää kerma ja keitä kasaan kunnes koostumus on kastikemainen.
Lisää hieman jäähtyneeseen kinuskiin voi, koko ajan sekoittaen.
Mausta sormisuolalla
Jälkiruoka
Sitten olikin aika nauttia yhdessä tekemisen tuloksista.
Pieni lepotauko
&
haleja
Pääsimme tutustumaan
myös ravintolan
keittiöön
myös ravintolan
keittiöön
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista