KESÄNMAKUINEN AHVENKEITTO
Helteinen viikonloppu oli tulossa ja piti keksiä jotain kevyttä syötävää useammaksi päiväksi. Citymarketissa oli tarjouksssa ahvenfileitä. Kaupan kalatiskillä näyttivät niin hyviltä, että niitä tuli ostettua myös pakastettaviksi.
Aikaisin lauantaiaamuna oli mukavaa lähteä torille verestämääm muistoja kouluaikaisista kesätöistä. Oli ihanaa katsella, kuinka kaupunki herää, nuuhkia aamun tuoksuja ja tehdä rauhassa ostoksia.
Torilta mukaan tarttui nippu uusia porkkanoita, nippu naurista, tilliä, uutta sipulia ja tietenkin uusia perunoita sekä mansikoita.
Soppa-aiekset odottivat valmistusta.
1 kg ahvenfileitä
3-4 tl hienoa merisuolaa
2 l kalalientä ( fondista)
30 pientä varhaisperunaa
nippu uutta sipulia
5 valkosipulinkynttä
nippu porkkanoita
nippu nauriita
pala lanttua
tilliä
maustepippureita
4-5 laakerinlehteä
4 dl valkoviiniä
4 dl kermaa
voita
tillisilppua
silputtuja sipulinvarsia
Mausta ahvenfileet suolalla ja leikkaa ne 2-3 osaan ja
laita jääkaappiin odottamaan.
Pese ja harjaa perunat. ( jätä kokonaisiksi ).
Paloittele porkkanat, nauriit ja lanttu.
Laita perunat ja juurekset kylmään veteen odottamaan.
Pilko sipulit ja valkosipulinkynnet.
Ota osa sipulinvarsista talteen.
Irrota tillistä varret.
Tee sipulinvarsista ja tillinvarsista kimppu tai
laita ne putkiharsoon.
Kuumenna kalaliemi.
Lisää pippurit ja laakerinlehdet sekä sipulit.
Laita joukkoon sipulinvarsi-tillinvarsikimppu/ pussi.
Keitä n. 10 minuuttia .
Poista sipulinvarsi-tillinvarsikimppu.
Lisää perunat ja juurekset sekä valkoviini.
Keitä 15-20 minuuttia tai kunnes juurekset ovat
lähes kypsiä.
Lisää joukkoon suolalla maustetut kalanpalat.
Keitä vielä muutama minutti.
Lisää kerma.
Viimeistele tillisilpulla, sipulinvarsiilla ja voilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti