KESÄPÄIVÄN GAZPACHO
Kauniina lämpimämä kesäpäivänä ei huvita seistä kuuman hellan ääressä. Silloin on hyvä aika tehdä tuoreista vihanneksista kylmää keittoa.
Gazpacho on Espanjan Andalusiasta peräisin oleva keitto, jossa alun perin käytettiin kuivahtanutta leipää, suolaa, valkosipulia, oliiviöljyä ja viinietikkaa. Kun Kristoffer Kolumbus oli löytänyt Amerikan, mukaan tulivat myös tomaatti ja paprika.
Gazpacholle ei ole yhtä ainoaa ja oikeaa reseptiä niin valmistuksen kuin lisukkeidenkaan suhteen. Kun maistoin keittoa ensimmäisen kerran Fuerteventuralla, tarjolla oli oliviiviöljyä, pieniksi paloiteltuja paprikoita, tomaatteja ja silputtua persiljaa. Jotkut lisäävät keittoon kermaa tai creme fraichea ja esimerkiksi katkarapuja tai keitettyä kananmunaa.
Tässä keitossa on
5 kypsää tomaattia
2 avomaankurkkua
1 vihreä paprika
1/2 punainen suippopaprika
3 kesäsipulia
1 sellerin varsi
4 valkosipulinkynttä
5 viipaletta patonkia
3 dl kanalientä
tilkka sitruunamehua
1,5 rkl balsamicoetikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 prk (135 g) chili-tomaattisosetta
1 prk (390 g) yrtti-tomaattimurskaa
25 tippaa tabascoa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 l herbes de provence-sekoitusta
hienonnettua rosmariinia, timjamia ja persiljaa
Pilko vihannekset ja kuori ja paloittee valkosipulinkynnet.
Poista leivästä kuori ja laita leivänpalat likoamaan pieneen määrään vettä.
Tee tomaatteihin ristikkäisviillot ja laita ne hetkeksi kiehuvaan veteen, jotta kuori irtoaa ( älä käytä kuoria).
Puristele levistä ylimääräinen vesi pois.
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja lisää tomaattisose, tomaattimurska, kanaliemi, balsamicoetikka, sitruunamehu, öljy ja tabasco ja muut mausteet ( maun mukaan) surauta ainekset sekaisin.
Tässä keitossa on
5 kypsää tomaattia
2 avomaankurkkua
1 vihreä paprika
1/2 punainen suippopaprika
3 kesäsipulia
1 sellerin varsi
4 valkosipulinkynttä
5 viipaletta patonkia
3 dl kanalientä
tilkka sitruunamehua
1,5 rkl balsamicoetikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 prk (135 g) chili-tomaattisosetta
1 prk (390 g) yrtti-tomaattimurskaa
25 tippaa tabascoa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 l herbes de provence-sekoitusta
hienonnettua rosmariinia, timjamia ja persiljaa
Pilko vihannekset ja kuori ja paloittee valkosipulinkynnet.
Poista leivästä kuori ja laita leivänpalat likoamaan pieneen määrään vettä.
Tee tomaatteihin ristikkäisviillot ja laita ne hetkeksi kiehuvaan veteen, jotta kuori irtoaa ( älä käytä kuoria).
Puristele levistä ylimääräinen vesi pois.
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja lisää tomaattisose, tomaattimurska, kanaliemi, balsamicoetikka, sitruunamehu, öljy ja tabasco ja muut mausteet ( maun mukaan) surauta ainekset sekaisin.
Kaada tarjoilluastiaan, lisää pinnalle silputtua timjamia, rosmariinia ja persiljaa. Pidä keitto jääkaapissa "imeytymässä" 1-2 tuntia ennen tarjoilua.
Keitto paranee seistessään, niinkuin keitot aina ja on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Sen voi myös pakastaa. Valmistus onnistuu myös sauvasekoittimella pienissä erissä.
Tässä lisukkeena patonkia, pilkottua paprikaa ja omalla parvekkeella kasvatettuja pikkutomaatteja valkosipulilla maustetussa oliivioljyss
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti