sunnuntai 4. lokakuuta 2020

"VÄHÄSOKERINEN" MUSTIKKAPIIRAKKA


                                                                              "VÄHÄSOKERINEN" MUSTIKKAPIIRAKKA


Aina ei voi onnistua, aina kaikki ei mene niin kuin Strömsössä. Niin kävi tämän mustikkapiirakan kanssa. Mielessä oli tehdä sellainen vanhanaikanen suussasulava "mummon mustikkapiirakka" pullataikinapohjalla. Taikinan teko onnistui hyvin ja taikina paisui mukavasti. Mustikoita oli sopivasti tähän neliskulmaisessa irtopohjassa tehtyyn piirakkaan. Kaikki näytti olevan OK. Ohjeen mukaisesti lisäsin pakastemustikoihin perunajauhot sidosaineeksi. Piirakka oli valmis uuniin työnnettäväksi aina piirakan päällä olevia ristikoita myöten, kun jossain aivojen perukoilta mieleen pomppasi tunne, että kaikki ei ollutkaan kunnossa. Olikohan jotain unohtunut????? Voi ei (+ paljon ärräpäitä), mustikoihin EI tullut sekoitettua TIPPAAKAAN SOKERIA. Murphyn lain mukaan, jos jokin on mennyt pieleen, korjaamisesta seuraa se, että se menee vielä enemmän pieleen. Tämä mielessä ripottelin varovasti mustikoiden päälle sokeria, mitä nyt ristikon väleihin mahtui, vaikka siitä nyt tuskin suurtakaan hyötyä oli. Sitten vaan piirakka uuniin. En puhunut kellekään asiasta mitään. Kyllähän piirakka  syötyä tuli, ei siinä mitään. Ei tullut kehuja muttei haukkujakaan. Ehkä se ensi kerralla onnistuu paremmin. On sokerilla oma tarkoituksensa.

Tässä ohje (kuinka se pitäisi tehdä);

2 1/2 dl maitoa
1 dl sokeria
1 ps kuivahiivaa
1 kanamuna
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
n. 7 dl jauhoja
75 g voita

lisäksi

5 dl pakastemustikoita
1 dl SOKERIA
1 rkl perunajauhoja

voiteluun

1 muna tai pelkkä keltuainen

päälle tomusokeria

Kuivahiiva liotetaan 42 asteiseen maitoon.
Joukkoon lisätään vatkaamalla muna, sokeri, kardemumma ja suola.
Lisätään taikinaan jauhot ja voi (voi olla sulatettua) vuorotellen koko ajan vaivaten.












Pinnalle ripotellaan hieman jauhoja ja taikinan annetaan kohota lämpimässä paikassa.












Tässä on käytetty suorakaiteenmuotoista (28cm x 18 cm) irtopohjavuokaa, mutta pyöreäkin käy.

Vuoan pohjaan laitetaan leivinpaperi.





Taikina kaulitaan levyksi.












Laitetaan kakkuvuoka taikinan päälle ja painetaan sen koko taikinaan.












Leikataan taikinasta kakkuvuoan kokoinen+ 2 cm kokoinen pala ja laitetaan se vuokaan.












Sekoitetaan hieman sulaneisiin mustikoihin perunajauhot ja SOKERI ja levitetään seos taikinan päälle.












Jäljellejääneestä taikinasta  pyöritellään päällimmäiseksi tulevat ristikot.













Voidellaan munall/keltuaisella reunat ja ristikko ja laitetaan piirakka uuniin 200 asteeseen noin 25 minuutiksi.





Jäähtyneen piirakan päälle siivilöidään tomusokeria.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti