MONIEN MUISTOJEN LIHAKEITTO
Tätä soppaa keitellessä keittiöön levisi tuoksuja, jotka toivat mieleen muistoja vuosikymmenten takaa. Lapsuudessa äidin tekemä lihakeitto oli todellista herkkuruokaa. Äiti kutsui tätä perunasopaksi, mutta kyllä se ihan sitä aitoa lihakeittoa oli.
Liha, jossa ehdottomasti kuului olla luuta mukana (siis lapaa tai etuselkää), käytiin ostamassa Hakaniemen hallista. Samalla reissulla ostettiin soppaan juurekset, hallista talvisin ja keväisin tai Hakaniemen torilta kesäisin ja syksyisin. Perunat ostettiin aina torilta. Tuohon aikaan perunoita ei punnittu, vaan mittana oli kappa (iso kappa = 5 l ja pieni = 2 l). Yleensä ostimme perunoita pienen kapallisen ja kun perunakauppias laittoi sen kukkuroilleen, saimme perunoita reilut 1,5 kg
Äitini aloitti lihasopan valmistamisen liottamalla lihan kylmässä vedessä. Vasta sen jälkeen liha laitettiin kattilaan kiehumaan ja sitten lihaa keitettiin useampi tunti. Lihasoppa ei siis ollut mitään pikaruokaa ja 1960-luvulla käsite fastfood olikin vielä tuntematon, kun elämänmeno oli paljon verkkaisempaa ja stressittömämpää kuin nykyään. Ei siis ole mikään ihme, että äidin tekemä soppa oli niin hyvää. Suomalaisen sananparren mukaan tuolloin "nälällä oli aikaa odottaa".
Nykyään luullista lihaa saa marketeista hakemalla hakea. Tähänkin soppaan on käytetty kulmapaistia, mutta onneksi löytyi pari ydinluun palaa liemeen makua antamaan. Kiitokset vaan Wigrenin tehtaanmyymälän lihatiskin pojille.
1 kg kulmapaistia (ellei löydy luullista etuselkää/lapaa) + ydinluita
2,5 l vettä
2,5 tl suolaa
20 kokonaista maustepippuria
2 kuorimatonta sipulia
5 laakerinlehteä
4 porkkanaa
pala juuriselleriä
pala palsternakkaa
pala lanttua
pala (n. 15 cm) purjoa
8-10 perunaa
1 dl kuivattua persiljaa (toki tuorekin käy)
( 2 kanamunavalkuaista + kuoret)
Lihaa liotetaan kylmässä vedessä puolisen tuntia.
Sitten vesi kaadetaan pois.
Liha ja luut laitetaan kattilaan "uuteen" veteen,
Annetaan kiehua ja kerätään syntyvä verivaahto tarkasti pois.
Lisätään suola, maustepippurit, laakerinlehdet ja kokonaiset sipulit sekä osa persiljasta.
Otetaan liha ja luut liemestä ja siivilöidään liemi.
Jos liemestä haluaa todella kirkasta liemeen lisätään 2 munanvalkuaista, joihin on sekoitettu rikkinäiset munankuoret.
Liemen annetaan kiehahtaa ja valkuaisen hyytyä.
Seos siivilöidään uudelleen harson läpi. Harsoon jää hyytyneet valkuaiset, munankuoret ja liemen ylimääräiset samentumat.
Lopputuloksena on maukas ja KIRKAS liemi.
Kuoritaan ja paloitellaan vihannekset ja perunat.
Lisätään liemeen porkkanat, palsternakka, lanttu sekä selleri ja annetaan kiehua noin 15 minuuttia.
Sillävälin paloitellaan liha ja viipaloidaan pesty, halkaistu purjo.
Lisätään keittoon viipaloitu liha ja purjo sekä paloitellut perunat.
Annetaan kiehua vielä 15 minuuttia.
Lisätään joukkoon loput persiljat.
(Lapsena meillä saattoi olla leivän päällä myös juustoa.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti