lauantai 17. lokakuuta 2020

KOSKENLASKIJAN LIHAMAKAROPONILAATIKKO



                                                    KOSKENLASKIJAN LIHAMAKARONILAATIKKO


Olimme pienellä kolmen päivän syyslomareissulla Saimaan rantamaisemissa, Imatralla. Meitä  oli 6 hengen seurue, jonka ikähaarukka oli 5 vuodesta 66 vuoteen. Matka asetti ruokahuollosta vastaavalle (minulle) jonkin verran haasteita. Ensinnäkin majoittumispaikka oli uusi eikä sen varustuksesta keittiövälineiden suhteen tiennyt muuta kuin mitä netin varaussivustolta pystyi lukemaan. Toiseksi ruoan määrä mietitytti. Tuleeko valmista ruokaa mukaan tarpeeksi vai onko arviot ihan metsässä. Tarkoitushan oli mennä viettämään yhteistä aikaa, ei valmistamaan ruokaa ja käymään kaupoissa. Kolmas oli eri ikäisten maku- ja ruoka-aikatottumukset; pienemmille ihmisille ei maistu (hyvälle) samat asiat kuin aikuisille ja lapset ovat tottuneet syömään useammin kuin me vanhemmat.
Näin jälkikäteen muistellen matka oli oikein onnistunut kaikin puolin. Matkaan mahtui niin kylpyläreissu kuin yhteistä aikaa majapaikassa; pelattiin skippoa ja paisteltiin makkaraa majapaikan kodassa. Ruokaa oli mukana juuri sopivasti; etukäteen valmistetuista ruoista 95 % tuli syötyä ja viimeisistä leikkeleiden rippeistä saimme eväät vielä paluumatkallekin.
Tämä makaronilaatikko oli tyttären toivelistalla. Makaronilaatikkoa on tähän ikään tullut tehtyä kerta jos toinenkin, mutta koskaan ennen ei ole tullut mieleen lisätä siihen sulatejuustoa. Perinteitä (äitini ohjeita) kunnioittaen itse lihamakaronilaatikko oli tehty "pidemmän kaavan" mukaan (jauhelihasta tehdään taikina, samanlainen kuin lihapulliin). Uuteena elementtinä oli sitten tuo savuporonmakuinen sulatejuusto. Hyvä uusi makuelämys.

1 kg jauhelihaa
2 sipulia
2 dl kermaa
2 dl kermaviiliä
2 dl korppujauhoja
3 kanamunaa
2 tl suolaa
1,5 tl jauhettua maustepippuria
öljyä
voita
600 g makaronia
1,5 l lihalientä
250 g Koskenlaskija-sulatejuustoa (savuporo)

Ensin valmistetaan jauhelihataikina

Sipuli hienonnetaan mahdollisimman hienoksi.
Ainekset sekoitetaan keskenään.
Annetaan makujen tasaantua jääkaapissa ( n. 1/2 tuntia).



Sillä välin keitetään makaronit suolalla maustetussa vedessä tai lihaliemessä (äidin ohje). Makaronien ei tarvitse olla ihan kypsiä, sillä ne ehtivät kypsyä kokonaan uunissa jauhelihan seassa.

Lihaliemi valmistetaan hieman vahvemmaksi kuin normaalisti (1 1/2 litraan vettä voi laittaa 3 lihaliemikuution sijaan niitä 4 kpl)

Jauheliha(taikina) ruskistetaan kuumassa pannussa voi-öljyseoksessa pienissä erissä.



Paistettu jauheliha ja keitetyt makraronit sekoitetaan ja laitetaan voideltuun uunivuokaan.



Mukaan lisätään kuutioiksi leikattua sulatejuustoa, osa pintaan, osa painellaan syvemmälle laatikkoon.




Viimeiseksi lisätään lihaliemi.



Paistetann uunissa 175 asteessa n. 45 minuuttia.



Makutottumusten mukaan nautitaan sinapin/ketsupin + muiden lisukkeiden kera.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti