PAAHTOPAISTI
Antiikin kreikkalainen filosofi Demokritos on todennut, että "elämä ilman juhlia on kuin pitkä tie vailla lepotaukoja". Olivatkohan vanhempani joskus kuulleet tuon lausahduksen, sillä meillä juhlittiin niin syntymä- kuin nimipäiviäkin, jopa toisen nimen nimipäiviä. Jos ei kahviteltu (lapset saivat mehua tai limsaa) sukulaisten ja tuttavien seurassa, syötiin vähän hienompaa ruokaa kotona (tuohon aikaan ravintolassa syöminen oli harvinaista). Tämä tapa on kulkenut mukanani lapsuudesta aina tähän päivään asti ja minusta on edelleenkin mukavaa järjestää pieniä juhlia arjen keskelle. Niinpä isännän nimipäivän kunniaksi meillä oli ruokana paahtopaistia.
Hyvän ruoan ei välttämättä tarvitse olla kallista. Olen pitänyt ruoan raaka-aineiden "kattohintana" kymmentä euroa kilolta. Tuo hinta alittui parillakymmenellä sentillä, kun suosikkisupermarketissani naudan sisäpaisti oli supertarjouksessa. Lisukkeillekaan ei paljon hintaa kertynyt, sillä perunatkin löytyivät supertarjouksesta 0,25€/kg ja punaviinikastikkeen viini oli eteläisestä naapurimaastamme tuliaisiksi ostettuna hinnaltaan 2,99€/pullo.
Varmuuden vuoksi ennen valmistuksen aloittamista katsoin HK:n lihakoulun videon paahtopaistin oikeaoppisesta valmistamisesta. Sitten vaan lihan kimppuun.
1,5 kg naudan sisäpaistia
2-3 tl suolaa
2-3- tl rouhittua mustapippuria
2 tl kuivattua rosmariinia
2 tl kuivattua timjamia
ruskistamiseen
2-3 rkl voita
1/2 dl rypsiöljyä
pari oksaa tuoretta rosmariinia
2-3 valkosipulinkynttä pilkottuna
Liha kannattaa ottaa huoneenlämpöön ainakin tunniksi ennenkuin siitä aletaan paahtopaistia valmistaa.
Seuraavaksi liha maustetaan. Mausteet hierotaan lihan pintaan. (Maustamisen voi tehdä myös ruskistamisen jälkeen. Tai lihan voi marinoida edellisenä päivänä.)
Kun lihaa ruskistetaan, kannattaa varmistaa, että pannu on hyvin kuuma. Suuri paisti jäähdyttää pannua ja jos pannu ei ole riittävän kuuma, ruskistuminen ei onnistu. Rasvana on hyvä käyttää rypsiöjyn ja voin seosta.
Paistin annetaan ruskistua rauhassa ensin toiselta puolelta ja sitten toiselta. Myös reunat pitää muistaa ruskistaa.
Pannulle lisätään pilkottuja valkosipulinkynsiä ja rosmariinia makua antamaan.
Ruskistunut paisti laitetaan uuniin uunin ritilälle tai uunivuokaan 125 asteeseen. Pintaan voi hieroa ruskistamisen yhteydessä käytetyt rosmariinit ja valkosipulit. Lihalämpömittarin piikki työnnetään lihaan.
Uuni hoitaakin sitten loput. Kun lämpömittari näyttää 57 astetta, liha on valmista. Jos haluaa kypsempää lihaa, kannattaa odottaa, kunnes lämpömittarin lukema on 65(-70 ) astetta.
Uunikypsennyksen jälkeen paistin on annettava vetäytyä folioon käärittynä ainakin puoli tuntia.
Vetäytymisen aikana lihan sisälämpötila tasaantuu ja lihan sisällä olevat lihasnesteet rauhoittuvat. Näin lihasta irtoaa viipaloitaessa vähemmän nestettä ja liha pysyy mehukkaana.
Lihaa leikattaessa leikkaussuunnan tulee olla lihassyiden kulkusuunnan vastainen, jotta lihassyyn pituus viipaleessa olisi mahdollisimman lyhyt. Näin viipaleista saadaan mureita.
Tässä paahtopaistin lisukkeena on höyrytettyä kukkakaalia, uuniröstiperunoita ja punaviinikastiketta.
What do you want to do ?
New mailWhat do you want to do ?
New mail
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti