lauantai 17. lokakuuta 2020

JUUSTOISET KERMAPERUNAT

  

                                                           JUUSTOISET KERMAPERUNAT


Eräänä päivänä jonkin aikaa sitten kävi niin, että ruoan kanssa syötävä lisuke loppui ja itse ruokaa (muistaakseni se oli possupataa) oli vielä jäljellä. Taisi iskeä laiskuus, kun marketin palvelutiskiltä ostoskoriin päätyi pieni laatikollinen valmiita kermaperunoita. Vasta kotona älysin katsoa paketin hintalappua. Ei ollut ihan halpaa ollakseen pelkkää perunaa ja kermamaitoa. Ei sen puoleen, onhan hintaan laskettava työ ja kaupan kate ym. kulut. Nuo kaupan kermaperunat olivat kuitenkin maultaan tosi hyviä, tehdäänhän niitä iso satsi kerrallaan ja sehän tiedetään, että sillä tavalla valmistettaessa maku yleensä paranee. Annoksen kova hinta jäi kuitenkin kaivelemaan mieltä.

Kun tein seuraavan kerran ruokaa (uunikalaa), jonka seuraksi kermaiset perunat sopivat, päätin kokeilla niiden valmistusta kotona. Kaapissa sattui olemaan juustoraastettakin. Josko se sopisi perunoiden kaveriksi uunivuokaan? Loppusilauksen antoi vielä parmesaaniraasteen ja korppujauhon sekoitus. Niistä syntyi perunoisen päälle maistuva kuori, jonka alla perunoiden palamista ei tarvinnnut kamalasti pelätä. Eli ihan hyvää tuli.


1 kg perunoita

2 sipulia

1-1,5 dl juustoraastetta (emmental)

1 tl suolaa

1/2 tl jauhettua mustapippuria

3 dl kermamaitoa ( 2 dl kermaa + 1 dl kevytmaitoa)

1/2 dl korppujauhoja

1/2 dl parmesaanraastetta

voita


Kuoritut perunat leikataan ohuiksi viipaleiksi.

Perunaviipaleita liotetaan puolisen tuntia kylmässä vedessä. Näin niistä häviää tärkkelystä ja niiden maku paranee.









Sipuli hienonnetaan.

Perunaviipaleet laitetaan voideltuun uunivuokaan ja niihin sekoitetaan hienonnettu sipuli...









..ja juustoraaste.









Maito ja kerma sekoitetaan keskenään. Joukkoon sekoitetaan suola ja mustapippuri. Seos kaadetaan uunivuokaan perunoiden päälle.









Korppujauhot ja parmesaanraaste sekoitetaan keskenään ja ripotellaan tasaisesti perunoiden päälle.










Pinnalle laitetaan muutama voinokare.









Kypsennetään uunissa 200 asteessa tunnin verran, kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta saanut kauniin värin.




Tarjoillaan lisukkeena (tässä appelsiinilohen kaverina).




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti