perjantai 23. lokakuuta 2020

TOISENLAINEN RIISTAPATA


                                                 

                                                                                        TOISENLAINEN RIISTAPATA
                                                

Minulle, 1950-luvun hesalaiselle asfalttikakaralle hirvi, peura ja muutkin metsän elikot olivat asioita, joista  luettiin vain oppikirjoista. Toki niitä näki Eläinmuseossa täytettyinä ja taisi niitä olla jokunen Korkeasaaressakin, mutta tiikerit ja apinat kiinnostivat tuon ajan kaupunkilaislapsia enemmän. Vasta myöhemmällä iällä ja kaupungista maalle muuttaneena sain tuntuman metsän antimiin ja tätänykyä perheessämme syödään paljon metsästä saatua ruokaa. Ihmekös tuo, kun lähisukulaisista lähes kaikki ovat metsästäjiä; aviomies, poika, pojanpoika ja miniäkin. Tyttärelläkin on metsästystutkinto suoritettuna. Oma roolini tässä "metsästä ruokapöytään"-ketjussa, on sen loppuvaiheessa. Täytyyhän jonkun nuo arvokkaat raaka-aineet muokata syötäviksi. Vuosien varrella on tullut valmistettua jokunen hirvi/peura-paisti/pata. 
Riistaruokaa maustetaan usein muilla metsän antimilla; puolukoilla, karpaloilla, katajanmarjoilla, suppilovahveroilla jne. Tässä on hieman toisenlaiset mausteet.  Ohje löytyi Aamulehdestä. Ilman sitä ei olisi tätä lihapataa tullut maustettua inkiväärillä ja kanelilla, luumuista ja aprikooseista puhumattakaan. Lihapataa laittaessa tuli mieleen sanonta "rohkea rokan syö, uhkarohkea kouluruoan". Lopputulos yllätti. Ei tullut kouluruokaa vaan lempeän mausteista lihapataa, jossa oli Aamulehen artikkeliin viitaten "Tuhannen ja yhden yön tarinoiden tunnelmaa". Suosittelen lämpimästi.

reilu 1 kg hirven tai peuran paistia
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
voita/öljyä  lihojen ruskistamiseen
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
3-4 porkkanaa (alkuperäisessä ohjeessa lanttua)
3-4 valkosipulinkynttä
1 l riista- tai lihalientä
1 dl kuivattuja luumuja
1 dl kuivattuja aprikooseja
lehtipersiljaa


Suola ja mustapippuri sekoitetaan jauhoihin.



Liha leikataan reilunkokoisiksi paloiksi ja ne kieritellään maustetuissa jauhoissa.




Valmistetaan lihaliemi.

Porkkanat kuoritaan ja leikataan lanteiksi.
Valkosipulin kynnet kuoritaan ja paloitellaan.






Lihanpalat paistetaan kuumassa pannussa pienissä erissä ja siirretään pataan.







Ruskitettuihin lihanpaloihin sekoitetaan kaneli ja inkivääri.




Pataan lisätään porkkanat ja valkosipulinpalaset.
Päälle kaadetaan liha/riistaliemi.




Sekoitetaan vielä joukkoon kuivatut luumut ja aprikoosit.
Padan annetaan hautua miedolla lämmöllä ainakin 2 tuntia.





Lopuksi tarkistetaan suola ja pippuri sekä ripotellaan pinnalle lehtipersiljaa



Lisukkeeksi laitoin tähän uunissa paahdettuja perunoita.





What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti