TOISENLAINEN RIISTAPATA
Minulle, 1950-luvun hesalaiselle asfalttikakaralle hirvi, peura ja muutkin metsän elikot olivat asioita, joista luettiin vain oppikirjoista. Toki niitä näki Eläinmuseossa täytettyinä ja taisi niitä olla jokunen Korkeasaaressakin, mutta tiikerit ja apinat kiinnostivat tuon ajan kaupunkilaislapsia enemmän. Vasta myöhemmällä iällä ja kaupungista maalle muuttaneena sain tuntuman metsän antimiin ja tätänykyä perheessämme syödään paljon metsästä saatua ruokaa. Ihmekös tuo, kun lähisukulaisista lähes kaikki ovat metsästäjiä; aviomies, poika, pojanpoika ja miniäkin. Tyttärelläkin on metsästystutkinto suoritettuna. Oma roolini tässä "metsästä ruokapöytään"-ketjussa, on sen loppuvaiheessa. Täytyyhän jonkun nuo arvokkaat raaka-aineet muokata syötäviksi. Vuosien varrella on tullut valmistettua jokunen hirvi/peura-paisti/pata.
Riistaruokaa maustetaan usein muilla metsän antimilla; puolukoilla, karpaloilla, katajanmarjoilla, suppilovahveroilla jne. Tässä on hieman toisenlaiset mausteet. Ohje löytyi Aamulehdestä. Ilman sitä ei olisi tätä lihapataa tullut maustettua inkiväärillä ja kanelilla, luumuista ja aprikooseista puhumattakaan. Lihapataa laittaessa tuli mieleen sanonta "rohkea rokan syö, uhkarohkea kouluruoan". Lopputulos yllätti. Ei tullut kouluruokaa vaan lempeän mausteista lihapataa, jossa oli Aamulehen artikkeliin viitaten "Tuhannen ja yhden yön tarinoiden tunnelmaa". Suosittelen lämpimästi.
reilu 1 kg hirven tai peuran paistia
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
voita/öljyä lihojen ruskistamiseen
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
3-4 porkkanaa (alkuperäisessä ohjeessa lanttua)
3-4 valkosipulinkynttä
1 l riista- tai lihalientä
1 dl kuivattuja luumuja
1 dl kuivattuja aprikooseja
lehtipersiljaa
Suola ja mustapippuri sekoitetaan jauhoihin.
Liha leikataan reilunkokoisiksi paloiksi ja ne kieritellään maustetuissa jauhoissa.
Valmistetaan lihaliemi.
Valkosipulin kynnet kuoritaan ja paloitellaan.
Päälle kaadetaan liha/riistaliemi.
Sekoitetaan vielä joukkoon kuivatut luumut ja aprikoosit.
Padan annetaan hautua miedolla lämmöllä ainakin 2 tuntia.
What do you want to do ?
New mail
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti