sunnuntai 27. syyskuuta 2020

PUNAVIINIKASTIKE


                                                                                                 PUNAVIINIKASTIKE



 En varmaankaan ole ainoa, joka yhdistää mielessään punaviinikastikkeen ravintolaillalliseen; valkoiset pöytäliinat, kynttilät, taustalla hiljainen klassinen musiikki, pihvi ja punaviinikastike. Punaviinikastike kuuluu kastikkeiden aateliin ja on raaka-aineidensa (viinin) puolesta hieman hintava valmistaa, mutta ei sen valmistus kovinkaan vaikeaa ole.
  Punaviinikastikkeen  tärkein raaka-ainetta on punaviini, jonka ei tarvitse olla kallista kunhan se on hedelmäistä. Valmistukseen tarvitaan myös hyvää lihalientä. Myynnissä on erilaisia kastikepohjia, joissa on valmiiksi kokoon keitettyä hyvälaatuista lihalientä. Ne ovat litrahinnaltaan samaa luokkaa kuin hieman parempi viini, joten niitä käytettäessä kastikkeelle tulee lisää hintaa. Hyvän lihaliemen voi tehdä itsekin luista keittämällä, mutta se on sitten taas aikaa vievää. Tämän kastikkeen kanssa tein kompromissin ja valitsin kaupasta saatavan toiseksi kalleimman vaihtoehdon, Bong Touch of Tasten vasikkafondin. Viinin ja fondin lisäksi kastikkeeseen tulee makeaa sipulia (salottisipulia) ja valkosipulia. Jotkut laittavat mukaan myös porkkanaa. Makeutta kastikkeeseen tuo sokeri ja muita mausteita voi sitten lisätä oman maun mukaan, tässä kastikkeessa on kuivattua timjamia.
Kastikkeen maut tiivistyvät haihduttamalla. Nestemäärä haihdutetaan noin puoleen alkuperäisestä. Sen jälkeen kastike siivilöidään ja siihen lisätään voita, jotta kastikkeesta tulee kiiltävää. Jos kastikkeesta halutaan paksumpaa, lisätään joukkoon lopuksi maissitärkkelystä.
Kastiketta voi valmistaa kerralla isommankin määrän, sillä se säilyy pitkään ja sen voi myös pakastaa.

3-4 dl valmista kastiketta syntyy seuraavasti

4 dl punaviiniä
4 dl lihalientä (4 dl vettä + 2 rkl vasikkafondia)
2 salottisipulia
2-3 valkosipulinkynttä
2 tl timjamia
2 tl rouhittua mustapippuria
4-5 tl sokeria
100 g voita
suolaa ja pippuria tarpeen mukaan
(maissitärkkelystä =Maitzenaa)

Sipulit ja valkosipulit kuoritaan ja hienonnetaan.
Sitten ne kuullotetaan voin kanssa kattilassa (ei ruskisteta).




Kattilaan lisätään lihaliemi ja puolet viinistä.
Maustetaan timjamilla ja mustapippurilla.




Liemi keitetään kokoon kovalla lämmöllä niin kauan, että siitä on enää puolet jäljellä.






Liemi siivilöidään.





Lisätään loput viinistä sekä sokeri (ja suola) ja keitetään kokoon  vielä muutaman minuutin ajan. Tarkistetaan maku.





Lisätään voi pienissä erissä sekoittaen. Näin kastike suurustuu hieman ja saa kauniin kiillon.











Paksumpaa kastiketta saa lisäämällä lopuksi maissitärkkelystä.











What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti