perjantai 25. syyskuuta 2020

UUNIRÖSTIPERUNAT

                                                                     UUNIRÖSTIPERUNAT


Todettakoon heti alkuun, että nämä perunat eivät ole valmistettu siten, kuin ne oikeaoppisesti pitäisi valmistaa. Siis siten, kuin alkuperäiset sveitsiläiset röstiperunat on valmistettu. Ne valmistetaan (mielellään jo edellispäivänä) keitetyistä ja kylminä kuorituista ja raastetuista perunoista (ja raastetusta sipulista) paistamalla ne pannulla runsaassa voissa. Itse asiassa pitäisi sanoa se, sillä pannulle laitetaan koko taikinamassa ja siitä paistetaan kerralla yksi iso rösti.
Meillä Suomessa on kahdenlaisia röstiperunaohjeita; toisissa käytetään raakaa perunaa ja toisissa keitettyä perunaa. Ensimmäisen kerran perunoita tällä tavalla laittaessani käytin raakaa perunaa, lajiketta en muista, mutta sen muistan, että lopputulos ei ollut kovinkaan hyvä ja että niitä oli melko vaikea pannulla paistaa niiden tarttuessa pannuun kiinni ja hajotessa käännettäessä. Nyt tiedän (jälkiviisaana), että perunalajike oli väärä (raakaa perunaa käytettäessä jauhoinen lajike on paras) ja että en ollut huuhtonut raaasta perunasta kitkerää makua tuovaa tärkkelystä pois. Voitakin taisi tuolloin olla liian vähän.
Kun röstiperunat tehdään keitetyistä perunoista, kannattaa valita kiinteä lajike. Silloin massa pysyy paremmin kasassa. Tässä ohjeessa on käytetty lisäksi kananmunaa sekä juustoraastetta. Niitä käytettäessä ei ole huolta, että röstit murenisivat. Lisäksi nämä perunat on paistettu uunissa leivinpaperin päällä. Rasvaa ei ole käytetty lainkaan, mitä sitä nyt juustoraasteessa on.
Nämä (vääräoppisesti) valmistetut röstiperunat olivat paahtopaistiateriamme lisukkeena ja saivat enemmän kiitosta kuin itse liha, joka puolestaan oli  oikeaoppisesti valmistettu prikulleen lihakouluvideon oppien mukaan.

10-12 pienehköön röstiperunaan kuluu

1/2 kg keitettyjä perunoita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 kanamunaa
150 g juustoraastetta
3/4 tl suolaa
11/2 tl rouhittua mustapippuria

Perunat kuoritaan ja raastetaan raastimen isolla terällä.




Sipuli ja valkosipulin kynnet kuoritaan ja hienonnetaan.
Kaikki ainekset ja mausteet sekoitetaan keskenään.




Massasta muodostellaan noin sentin paksuisia "pihvejä" leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.





Paistetaan 225 asteessa ensin noin 20 minuuttia, otetaan pelti uunista  ja käännetään perunapihvit ympäri ja paistetaan vielä  viitisen minuuttia. Näin niistä tulee molemmin puolin kauniin värisiä.



Syödään sellaisenaan vaikkapa salaatin kanssa tai käytetään lisukkeena.






                                                           

What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti