sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

POSSUPATA




                                                    

                                                       POSSUPATA




Ei tiennyt hesalaisplikka eläinlääkikseen pyrkiessään, mitä kaikkea tapahtuu, ennenkuin valmistumispaperit saa kouraan. Ensimmäisellä joululomalla suoritin 4 viikkoa kestävän navetta-sikala-harjoittelun Pohjois-Savossa. Nilsiässä Bacilius Liinamaan sikalassa tutuksi tuli niin lannanluonti kuin ruokintakin. Opin myös salvaamaan "poikapossuja". Kastrointi tehdään, jottei liha myöhemmin maistuisi karjulle. Lisäksi opin ettei sikalan haju lähde iholta eikä vaatteista kirveelläkään.
Myöhemmim tutuksi tulivat niin emakon porsittaminen (emakon tiineys kestää 3 kuukautta, 3 viikkoa ja 3 päivää) kuin porsaiden aivastustauti jne. Opintoihin kuului myös teurastamoharjoittelu, jonka suoritin Sata-Hämeen Osuusteurastamolla Tampereella. Teurastamossa opetettiin lihantarkastusta, johon sikojen kohdalla kuuluu myös pakollinen trikiinitutkimuksen teko. Sitten liha kelpuutetaan elintarvikkeeksi. Ruho paloitellaan ja liha myydään tuoreena tai jalostetaan. Eräänlaista jalostusta näin ollessani kesätöissä HK:n makkaratehtaalla valmistamassa Kabanossia. Tämäkin monelle tuttu grillimakkara on valmistettu sianlihasta. Voin siis todeta, että olen nähnyt sian elinkaaren kokonaisuudessaan. Ja kaikesta näkemästäni ja kokemastani huolimatta syön sianlihaa.
Tämä kaikki tuli mieleen katsellessani tämän possupadan raaka-aineita: muovirasiaan pakattua porsaanfilettä ja suolattua vakuumipakkaukseen pakattua pekonia.

Mutta nyt itse asiaan eli possupataan.


800 g porsaan ulkofilettä
1 pkt ( 140 g ) pekonia
6 salottisipulia
5 valkosipulinkynttä
4-5 rkl vehnäjauhoja
2 tl suolaa 
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl rouhittua mustapippuria
2 tl rakuunaa
1 tl timjamia
1 tl kuminaa
6 dl lihalientä
3 dl punaviiniä
2 rkl soijaa
2 rkl tomaattipyrettä
1/2 dl hunajaa
3 porkkanaa
pala lanttua
pala palsternakkaa
pala juuriselleriä
1 paprika




Kuori ja paloittele vihannekset.
Kuori ja lohko salottisipulit.
Purista valkosipulinkynnet.
















Paloittele pekoni ja porsaanfile.
Sekoita mausteet keskenään.







Valmista lihaliemi ja sekoita siihen punaviini, soija, tomaattipyre ja hunaja.




Laita pekonipalat kylmälle pannulle ja lisää lämpöä. Anna ruskistua ja siirrä pataan. Jätä rasva pannulle.





















Kuullota sipulit pekonin rasvassa. 
Siirrä sivuun odottamaan.



Ruskista lihanpalat kuumalla pannulla ja siirrrä pataan pekonien joukkoon.


Lisää vehnäjauhot ja sekoita.
Lisää mausteseos ja sekoita uudelleen.




















Lisää pataan sipulit ja paloitellut juurekset. Sekoita.







Kaada lihaliemisekoitus paistinpannulle ja kiehauta.
Kaada liemi pataan ja sekoita.
















Peitä pata kannella ja anna hautua uunissa 175 asteessa 2-3 tuntia.

Koristele persiljalla ennen tarjoilua.
Lisukkeeksi sopii riisi. Kuvassa on kurkumalla värjättyä 
paistettua riisiä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti