perjantai 17. huhtikuuta 2020

HASSELBACKAN PERUNAT




                   HASSELBACKAN PERUNAT







Tämä perunaruoka  on saanut nimensä Tukholman Djurgårdenissa sijainneen ravintolakoulun mukaan. Siellä kehitettiin 1940-luvulla uusi tapa valmistaa perunaa. Koulun oppilaiden myötä tämä valmistustapa levisi ensin ruotsalaisiin ravintoloihin ja sittemmin muualle maailmaan, myös Suomeen.
Olen yksi niistä onnekkaista, joille  tapa valmistaa näitä "Pähkinämäen perunoita" opetetiin jo koulun penkillä silloisessa Kallion yhteiskoulussa 1970-luvulla. Siitä on kiittäminen kotitalousopettajaamme Kaarina Knuutilaa. Alkuperäiseen ohjeeseen eivät sisältyneet nykyään valmistuksessa käytettävät (parmesaan) juustoraaste ja kerma. Perunoiden päälle laitettiin suolan lisäksi voita ja korppujauhoja. Apuna perunoiden leikkaamisessa voi käyttää lusikkaa, puukauhaa, syömäpuikkoja jne. Joidenkin mielestä valmistus on vaikeaa ja aikaavievää, mutta vanha sanonta "työ tekijäänsä kiittää" pätee tässäkin. Tällä tavoin perunasta saa sekä maittavan että näyttävän lisukkeen, joka sopii niin lihan kuin kalan kanssa nautittavaksi.

kuorittuja perunoita
voita/öljyä
suolaa
korppujauhoja
raastettua parmesaanjuustoa
kermaa

Tee perunoihin viillot 2 mm:n välein.
Viiltojen ei tule mennä perunan läpi.
Apuna (veistä pysäyttämään) voi käyttää esimerkiksi lusikaa tai syömäpuikkoja.


 













Laita perunat voideltuun uunivuokaan.
Voitele perunat öljyllä tai laita niiden päälle nokare voita.



Laita vuoka 200 asteiseen uuniin 15 minuutiksi.
Sekoita korppujauhot ja parmesaanraaste ( 1:1)
Ota perunat uunista ja ripottele niiden päälle suolaa ja korppujauhe-juustoseosta.





















Laita vuoka takaisin uuniin ja paista perunat lähes kypsiksi.
Kypsyyden voi kokeilla tikulla.
Ota vuoka uudelleen uunista ja nosta uunin lämpö 225 asteeseen.
Kaada perunoiden päälle kermaa (ja lisää vielä hieman korppujauho-juustoseosta).
Paista perunoiden pintaan kaunis väri.


 


















  Tarjoa lisukkeena.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti