torstai 9. huhtikuuta 2020

VANHA KUNNON PIIMÄKAKKU




VANHA KUNNON PIIMÄKAKKU








Kuvan ohje on äitini kaunista käsialaa. Äiti kirjoitti kakkuohjeensa vihkoon, joka nykyisin on siskollani. Minulla on kopiot valokuvien muodossa.
Tämä kakkuohje on ainakin 50 vuotta vanha. Ennen vanhaan käytettiin mittayksikköä kkp (kahvikupillinen). Nykyisin mittana käytetään desilitraa. 1 kkp = 1,5 dl (desilitraa) tai 1 dl = 0.66 kkp. Kuten ohjeessa lukee, äitini teki tämän kakkutaikinan 1,5 kertaisena. Piimän määrän kohdalla jouduin oikein laskemaan, perusohje 1,5 kertaisena ja 1 kkp = 1,5 dl ja piimää menee 1,5 kkp (perusohjeessa) eli 1,5 x 1,5 x 1,5 dl = 3,375 dl (tarkistettu laskimella). Samoin kävi rasvan kohdalla, sillä 1 dl sulatettua rasvaa on n. 90 g.
Toinenkin hassu asia tässä ohjeessa on. Taikinaan laitetaan kananmunia. Luin sekä netistä että vanhoista keittokirjoista piimäkakkuohjeita. Suurin osa on sellaisia, joissa ei käytetä kananmunia lainkaan. Pienempi osa ohjeista on äitini reseptin kaltaisia. Äidin ohjeita noudatellen tämä on tehty ja kuten äitini usein teki, tein sen 1,5-kertaisena.

3 kanamunaa
4,5 dl sokeria
3,37 dl (= reilu 3 dl) piimää
2,25 dl (= n. 200 g) sulatettua voita
2,25 dl (= reilu 2 dl) rusinoita
6,75 dl vehnäjauhoja
1,5 tl soodaa
3 tl kardemummaa


Jauhoihin sekoitetaan sooda ja kardemumma.






Munat ja sokeri vatkataan.




Lisätään rusinat ja sulatettu voi.






Lisätään jauhot ja sekoitetaan taikina tasaiseksi.









Taikina kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
Paistetaan 200 asteessa noin tunti (yksinkertainen annos tarvitsee noin 40 minuuttia eli tämä vaatii noin tunnin).



Kumotaan tarjolle jäähtyneenä.
Maku on parhaimmillaan vasta parin päivän kuluttua.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti