maanantai 13. huhtikuuta 2020

PASHA



                                                          PASHA,  Pääsiäisen jälkiruoka



Pasha liitty Venäjan ja Raja-Karjalan ortodoksiseen ruokaperinteeseen. Pasha (ven. nacxa) tarkoittaa pääsiäistä. Pasha valmistetaan rahkasta, kermasta, sokerista, kananmunista ja voista. Se maustetaan vaniljalla ja mantelirouheella. Siihen voi laittaa myös rusinoita, sukaattia, sitruunaa ja kuivattuja hedelmiä.
Moneen uskontoon kuuluu paastonaika. Ortodokseilla pashan alkuperäinen idea oli saada käytettyä paaston aikana käyttämättä jääneet maitotaloustuotteet .
Isäni vanhemmat olivat karjalaisia ja myös ortodokseja. He asuivat Raja-Karjalassa Salmin kylässä. Isoisäni hauta on siellä. Isoäitini muutti miehensä kuoltua neljän lapsensa kanssa Helsinkiin ja iso talo Laatokan rannalla vaihtui 14 neliön sisäpihayksiöön Helsingin Kalliossa.
Vaikka sukujuureni ovat itärajan takana, en ole ennen pashaa syönyt (saati valmistanut). Siihen on selityskin. Olen muodostanut pashasta mielipiteen (ei kovin hyvää) ilman omaa kokemusta (maistamista). Tämän "ilmiön " nimi on ennakkoluulo. Sekin huono piirre minusta löytyy, kuten ehkä meistä kaikista. Tästä huolimatta tai juuri tästä syystä päätin kokeilla pashan valmistamista pääsiäisen jälkiruoaksi. Olen myös jonkinlainen täydellisyyden tavoittelija. Niinpä halusin oikean pashamuotin, vaikka pashaa valmistettaessa voi käytää kahvinsuodatinta tai vaikka kukkaruukkua. Oikeaan puiseeen muottiin on kaiverrettu kirjaimet XB (kirkkoslaavia, tarkoittavat "Kristus on ylösnoussut").
Muotteja ei ole myytävänä lähimarketeissa eikä niitä löytynyt Tampereen tavarataloistakaan. Onneksi on tori.fi. Sieltä löytyi yksi myynti-ilmoitus. Kaupat tuli tehtyä ja kahden päivän kuluttua paketti oli lähipostissa.
Toinenkin asia piti vielä hankkia. Tarjolle laitettaessa ortodoksit laittavat pashan päälle tuohuksen eli mehiläisvahasta tehdyn (kirkko)kynttilän. Niitä valmistetaan vain Valamon luostarissa Heinävedellä. Onneksi apu löytyi lähempää. Soitin Tampereen ortodoksisen seurakunnan kansliaan ja puhelimeen sattui vastaamaan seurakunnan kirkkoherra Aleksej Sjöberg. Hän lupasi myydä 5 kynttilää (hintaa en kerro). Tänä päivänä maailmaa piinaa koronavirusepidemia ja kaikki paikat ovat enemmän tai vähemmän kiinni. Sain tuohukset kirkkoherralta kanslian oven raosta. Kun tarjosin maksua kirkkoherra yllätti minut toivottamalla Hyvää Pääsiäistä ja sanoi "tarjoa tuolla rahalla jollekin tutulle tai tuntemattomalle kahvit sitten, kun kahvilat ovat taas auki". Pitää minunkin laittaa hyvä kiertämään...
Pashan tekoon on syytä varata aikaa. On joitakin pikaohjeita, mutta oikeaoppinen pasha keitetään ja jäähdytetään, laitetaan vuorokaudeksi muottiin ja nautitaan aikaisintaan seuraavana päivänä jälkiruokana tai kahvipöydässä. Aika yleinen tapa on nauttia se kulitsan (voidaan kutsua myös pääsiäispullaksi) kanssa. 

Sitten pashan valmistukseen

500 g maitorahkaa
3 keltaista
3 dl sokeria
200 g voita
2 dl kermaa
3 tl vaniljasokeria
1 dl hasselpähkinärouhetta
1 sitruunan mehu 
1 appelsiinin mehu
1 dl kuivattuja hedelmiä
1/2 dl sukaattia


Puinen pashamuotti pannaan likoamaan kylmään veteen.
















Sokeriin sekoitetaan vaniljasokeri.
Sitten puolet sokerista vatkataan keltuaisten kanssa vaahdoksi.
Toinen puoli sokerita vatkataan voin kanssa vaahdoksi.















Vaahdot yhdistetään keskenään ja joukkoon sekoitetaan rahka ja sekoitetaan tasaiseksi.

















Lisätään mukaan pähkinärouhe, kuivatut hedelmät, sukaatti ja mehut.





Kerma vatkataan vaahdoksi ja lisätään joukkoon.
Sekoitetaan seos tasaiseksi.






















Massa kaadetaan kostutetulla sideharsolla vuorattuun muottiin.
.
.







Peitetään sideharsolla ja laitetaan päälle paino.
Painoksi laitetaan esimerkiksi lautanen.





Muotin alle laitetaan astia, johon neste pääsee muotista valumaan.
Annetaan seistä viileässä yön yli tai mielellään koko vuorokausi.

Kumotaan tarjoiluvadille, poistetaan sideharso ja koristellaan.




Tarjotaan  jälkiruokana tai kahvipöydässä.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti