maanantai 20. huhtikuuta 2020

SUKLAAKRAATERIT



                                      SUKLAAKRAATERIT




Olimme menossa kyläilemään ja ajattelin viedä tuliaisina jotain itse valmistettua. Kotiliesi-lehdestä (nettiversiosta) löytyi mukavantuntuinen pikkuleipäohje. Kuvassa oli kivannäköisiä suklaisia pikkuleipiä lautasella ja sen alla teksti: "Huurteiset suklaahuiput, pursotettavat suussasulavat pikkuleivät saavat ihanan huurteisen pinnan tomusokerista". Tarvittavat aineet  ja pursotinkin löytyivät kaapeista. Eikun tuumasta toimeen. Ohjeen mukaan  valmiita pikkuleipiä oli määrä tulla 17 kappaletta. Kaksinkertaisesta taikinasta tulisi siis yli 30 pikkuleipää, joten itsellenikin riittäisi muutama päiväkahvin kaveriksi. 
Kaikki meni "käsikirjan mukaan", kunnes taikinaa piti alkaa pursottaa pellille. Sitten sakkasi.  Taikina ei suostunutkaan menemään pursottimen läpi. Tyllan vaihtokaan ei auttanut. Olinkohan laittanut jauhoja liikaa? En oikein uskonut laskuvirheeseen; eihän kakkosen kertotaulu sentään ydinfysiikkaa ole. Voi Pahus.
Kaivoin laatikosta pari lusikkaa ja ajattelin nostella niiden avulla jonkinmoisia nokareita pellille. Kuitenkin  kädet alkoivat toimia ilman sen kummempaa aivotyöskentelyä ja pellille ilmestyi pyöreitä palloja, kuin pieniä lihapullia. Kun palloa painoi sormella, siihen muodostui kuoppa, joka oli kuin tehty täytettäväksi Taloussuklaa-rouheella ja/tai Marianne-rouheella Näin ohjeen suklaahuiput vaihtuivat kraatereiksi. Kun vielä lopuksi sirottelin tomusokeria vain  osalle valmiita pikkuleipiä, lopputuloksena oli neljänlaisia "kraatereita"; paljaita suklaakraatereita, lumihuippuisia suklaakraatereita, paljaita mariannekraatereita ja lumihuippuisia mariannekraatereita. Joopa joo. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Ajattele positiivisesti. Jne.
Tästä määrästä tulee n. 50 pikkuleipää.

300 g voita
2 dl tomusokeria
2 keltuaista
5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Taloussulaa-rouhetta
Marianne-rouhetta

Sokeri ja voi vatkataan vaahdoksi.


Lisätään keltuaiset ja sekoitetaan hyvin.


Sekoitetaan kuivat aineet keskenään ja siivilöidään ne joukkoon.
Sekoitetaan taikina tasaiseksi.







Taikinasta pyöritellään pieniä palloja (läpimitaltaan n. 2,5 cm) leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Pallojen keskelle painetaan sormella kuoppia.



 Kuopat täytetään rouheilla.




Paistetaan uunin keskitasolla 175 asteessa 15 minuttia.


Koristellaan puolet jäähtyneistä pikkuleivistä tomusokerilla.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti