maanantai 29. kesäkuuta 2020

TERIYAKI-KANA




                                                                        TERIYAKI-KANA



Pari päivää sitten istuin aamuvarhaisella parvekkeella katselemassa uuteen päivään heräävää Tamperetta. Liikenne oli vielä vähäistä ja lokkien kirkuessa katselin, kun nouseva aurinko valaisi Kalevan kirkon kellotornin. Rakastan aamuja...
En miettinyt mitään sen kummempaa, en ainakaan ruokaa tai sen laittamista. Yhtäkkiä mielessä alkoi pyöriä sana "teriyaki". En ollut lukenut sanaa mistään tai nähnyt /kuullut telkkarista tai radiosta. Jotenkin tiesin, että ruoan kanssa sanalla on jotakin tekemistä. mutta mitä? 
Sisällä oli pakko avata tietokone ja googlata tuo sana. Ensimmäisenä vastaan tuli resepti, jossa oli kastikkeen teko-ohjeet ja kuva annoksesta, jossa riisipedillä  oli kiiltävän näköisiä kananpaloja ja tuoresalaattia. Wikipedia kertoi, että teriyaki on japanilaisessa keittiössä käytetty ruoanvalmistusmenetelmä, jossa raaka-aineet marnoidaan soijapohjaisella kastikkeella ennen paistoa. Teriyaki tulee japaninkielisistä sanoista teri (kiiltää) ja yaki (paistaa). Kastikkeeessa kuuluu olla ainakin soijaa, inkivääriä, valkosipulia ja öljynä seesamöljyä (ja japanilaiset lisäävät tilkan sakea (riisiviina) tai miriniä (riisiviini)).
Etsin Prisman valikoimista seesamöljyä, mutta en löytänyt. Sieltä löytyi kuitenkin pullo valmista teriyaki-kastiketta, joka osoittautui oivalliseksi vaihtoehdoksi. Jopa niin oivalliseksi, että jatkossa kyseistä kastiketta löytyy aina meidän jääkaapista. Sitä kun voi käyttää niin marinointiin ennen paistamista, paistamisen aikana ja annoksessa kastikkeena, eikä muita mausteita juuri tarvita. Ja se käy kalan, lihan, kanan ja vihannesten valmistukseen.  

800 g broilerin fileeleikkeitä (marinoimattomia)
nippu uutta sipulia
1-1,5 dl teriyaki-kastiketta
hieman rypsiöljyä

Liha leikataan haarukkapaloiksi.


Lihapalojen päälle kaadetaan teriyakikastiketta.
Joukkoon sekoitetaan pitkittäon halkaistut uudet sipulit.
Annetaan marinoitua tunnin verran.















Pannulle lisätään tilkka öljyä ja sipulit paistetaan pehmeiksi.
Kananpalat lisätään pannulle ja paistetaan kypsiksi.
















Tarjoillaan keitetyn riisin ja salaatin kera.




Helppoa kuin heinän teko.😉😉😉

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti