tiistai 16. kesäkuuta 2020

JAUHEMAKSAPIHVIT


                                                JAUHEMAKSAPIHVIT




Tämä on sitten sellainen ruokalaji, joka jakaa mielipiteitä. Tämä on toisille suurta herkkua, joillekin taas aivan "yäk-en syö-ruokaa.
Ennen vanhaan eläimistä käytettiin tarkkaan kaikki osat, myös sisäelimet. Nykyään taidetaan olla nirsompia. Kaupasta saattaa kyllä löytyä maksaa (ei joka kaupasta, eikä lihatiskiltä), mutta jauhemaksan kanssa on vähän niin ja näin. Onneksi täällä Tampereella on kauppahalli ja siellä Lihakipparien myymälä. Sieltä saa tuotetta jauhettua maksaa.
Jauhemaksapihvejä valmistettaessa jauhetun maksan sekaan tarvitaan "sidosainetta", jotta pihvit pysyvät kasassa. Ennen vanhaan käytettiin korppujauhoja ja kananmunaa, nykyisin moni käyttää perunaa (ja/tai porkkanaa) ja kananmunaa. Nämä pihvit on valmistettu ilman kananmunaa, sidosaineena on vain raastettua perunaa. Paistaminen on haasteellisempaa ilman kanamunaa, mutta pihveistä tulee kevyempiä. Ohje löytyi vuonna 1972 ilmestyneestä "Kotiruoka"-keittokirjasta.














Pihveille saa maukkaan kastikkeen, kun viimeisen pihvin paistamisen jälkeen pannulle lorauttaa 2-3 dl kermaa ja maustaa syntyvän kermakastikkeen rosepippurilla ja timjamilla.

400 g jauhettua naudan maksaa
400 g raastettua perunaa
(4-5 keskikokoista perunaa)
1 hienonnettu sipuli
(purjoa tai uutta sipulia)
2 tl suolaa
1 tl valkopippuria
voita paistamiseen

Kastikkeeseen

2-3 dl kuohukermaa
rosepippureita
kuivattua timjamia


Ainekset sekoitetaan keskenään.





Pihvejä paistetaan 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta.






Lopuksi pannulle lorautetaan kerma.
Lisätään rosepippuria ja timjamia.
Annetaan kastikkeen kiehahtaa.



















Jauhemaksapihvien lisukkeeksi sopii mm. paistettu punasipuli ja vaikkapa raastesalaatti.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti