torstai 2. heinäkuuta 2020

SORSAPUISTON SILAKAT





                                                                SORSAPUISTON SILAKAT





 Jos tamperelaisilta kysytään, mitä teilläpäin syödään, yleisin vastaus taitaa olla "mustaamakkaraa tiätenki niija riävää myäs" (siis kuumaa sianlihasta, verestä ja ruisjauhoista tehtyä makkaraa ja ohra- ja vehnäjauhoista leivottua hiivaleipää, rievää). Tuttuja ovat myös kanansiivet, Pirkanmaalla nimittäin syödään lähes puolet Suomen chickenwingseistä.
  Tampereelta ovat lähtöisin myös Juice Leskisen kehittelemä Lamminpään lumous sekä Sorsapuiston silakat - tämän jutun aihe.
 Tamperelainen kenkätehtailija Emil Aaltonen rakennutti v. 1937 työntekijöilleen Sorsapuiston laitaan asuintalon, Sorsapuistontalon,  joka valmistuessaan oli Tampereen suurin. Talossa oli asuntojen lisäksi kaksi liikehuoneistoa, joista toisessa oli maitokauppa. Tähän liikehuoneistoon talossa tuolloin asuva kolmen lapsen äiti ja nuori leski, Anna-Liisa Pellas perusti vuonna 1967 kahvilan, josta sai mm. munkkeja, hampurilaisia ja lämpimiä voileipiä. Pian toiminta laajeni ja kahvila muuttui ravintolaksi, Sorsapuiston Grilliksi, yhdeksi Tampereen suosituimmaksi ja puhutuimmaksi ravintolaksi. Eräs, eikä varmasti vähäisin syy suureen suosioon oli alkuruokana katajakiuluista tarjottavat graavit silakat. Silakasta, jota tuohon aikaan pidettiin köyhäin ruokana, tuli ravintolassa herrojen herkkua. Niitä tarjoiltiin parhaimmillaan kymmeniä kiloja päivässä ja keittiön puolella silakoiden perkaaminen oli kunniatehtävä.
 Vuonna 1984 Anna-Liisa Pellas joutui terveyssyistä myymään ravintolansa, joten Sorsapuiston Grilliä ei enää ole. Onneksi kuitenkin Sorsapuiston silakoiden alkuperäinen resepti on säilynyt ja se on tässä:

1 kg tuoreita silakoita tai 500 g valmiita fileitä

Etikkaliemi

3 rkl etikkaa
1 rkl suolaa
1/2 l vettä



Sinappikastike

1-3 rkl mietoa sinappia
1 dl öjjyä
3 rkl sokeria
1/2 rkl suolaa
1/2 tl rouhittua valkopippuria
3 rkl viinietikkaa
1/2 dl vettä
runsaasti tilliä





Pane silakkafileet astiaan ja kaada päälle etikkaliemi. Etikkaa voi halutessaan käyttää runsaamminkin.
Anna kalojen liota etikkavedessä 2 tuntia.




Valuta silakat ja poista niistä nahka.







Valmista sinappikastike.
Anna-Liisa Pellas: "Minä teen niin, että panen kaikki aineet (en vielä tilliä) kapeaan, korkeahkoon astiaan ja surautan ne sauvasekoittajalla sekaisin. Panen sauvasekoittajan astian pohjaan ja nostan hitaasti ylöspäin".









Lado silakkafileet tarjoiluastiaan ja ripottele väliin runsaasti (silputtua) tilliä.
Kaada sinappikastike päälle.
Liikuttele kaloja hieman, että kastike pääsee joka puolelle.



Anna kalojen maustua vähintään 4 vuorokautta.
Kalat säilyvät  reilun viikon.
      -elleivät hupene jo  makua "tarkistettaessa".







2 kommenttia: