keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

PAISTETUT MUIKUT




                                                                      PAISTETUT MUIKUT




Idea paistettuihin muikkuihin sai alkunsa Tammelan torilla. Oli kaunis alkukesän päivä ja siksi oivallinen aika poiketa torille. Tammelan torilta voi ostaa perunat, vihannekset, marjat ja kukat. Siellä on Ullan grilli, jonka isot annokset ovat kaikkien tamperelaisten tuntemat. Torilla on myös Papan Saunapalvi, josta saa Kivikylän tuotteitta (mm. hevossuolalihaa). Torikahvilan virkaa toimittaa Kahvikeidas, kahvilayritys jo kolmannessa polvessa. Torilla tuoksuu myös kala; kojuista saa kalahampurilaisia, savustettua lohta ja paistettuja muikkuja. Voiko siis kesäpäivää paremmin viettää kuin istumalla torilla ja nauttimalla sen herkuista, tuoksuista ja äänistä--puhumattakaan siitä, että viettää siellä kokonaisen pöivän ja myy itselle turhat tavarat kirpputorilla?
Torilla muikut saa suoraan pannulta tuokkoseen. Lisukkeeksi saa paistettua perunaa ja kermaviilikastiketta. Se on kala-ateria parhaasta päästä. Aterian saa myös mukaan, mutta parhaimmalle ne maistuvat paikanpäällä. 
Jostakin syystä olen vierastanut kalan paistamista kotona. Asumme kerrostalossa, jossa paistetun kalan haju leviää helposti rappukäytävään--ei kiva, jos ajattelee naapureita. Kuitenkin, kun eräänä päivänä Citymarketin tarjouksessa muikut maksoivat 5€ kilolta (torilla pieni muikkurove 8-10€), en voinut vastustaa kiusausta. Muutaman netistä (tottakai) löytyneen vinkin avulla onnistui kalojen jauhottaminen ilman että koko pieni keittiömme olisi peittynyt ruisjauhoihin ja jauho paakkuuntunut sormiin sekä kalojen paistaminen ilman koko taloon leviävää  hajua/tuoksua. 
Kiitokset kuuluvat niin nettijuttujen kirjoittajille kuin aviopuolisolle (hän perkasi muikut).

1 kg muikkuja
1-2 kanamunaa
vettä
2 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
1 tl valkopippuria
voita + öljyä paistamiseen
silpuksi leikattua tilliä


Kun peratut kalat kastetaan ennen jauhottamista kanamuna-vesiseoksessa, välttyy paistamiskäryiltä. Keittiössä tuoksuu vain paistetut jauhot. 
Tarvitaan 1-2 kanamunaa vatkattuna ja sekaan loraus kylmää vettä. Sitten vaan kalat hetkeksi uimaan.



Kalat jauhotetaan kierittämällä ne jauhoissa, joihin on sekoitettu mausteet. Tämän voi tehdä laittamalla ja mausteet sekaisin lautaselle ja kierittämällä kalat jauhoissa. Yleensä kuitenkin käy niin. että jauhoa on muuallakin kuin vain kaloissa ja sormiin paakkuuntuu jauhoklimppejä.
Muovipussia apuna käyttäen jauhot tarttuvat sinne, minne kuuluukin eli  kalojen pintaan. 
Eli laitetaan jauhot, suola ja pippuri isoon pakastuspussiin ja kalat sekaan. Sitten puhalletaan pussiin ilmaa ja pussi suljetaan. Sitten vaan ravistetaan ja -avot- kalat jauhottuvat ja maustuvat tasaisesti.







Paistamisessakin kannattaa muistaa eräs juttu. Kalat kannattaa laittaa pannulle vasta kun pannulla oleva voi-oljy seos lakkaa vaahtoamasta. Näin kalat eivät kiehu rasvassa vaan ne paistuvat rapeiksi.




Paistettujen muikkujen päälle ripotellaan silputtua tilliä.


Paistetut muikut maistuvat näin kesällä uusien perunoiden ja kermaviilistä tuunatun kastikkeen kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti