tiistai 16. kesäkuuta 2020

KAALI-PORKKANA-RAASTESALAATTI



                                                           KAALI-PORKKANA-RAASTESALAATTI





Nyt on kesä. Myyntiin on tullut varhaiskaalia, uutta sipulia ja uutta porkkanaa--siis kotimaista. Aivan oivallista raastesalaattia ajatellen. Vielä kun joukkoon raasta hieman tuorekurkkua, niin parempaa salaattia saa hakea. Mutta sellainenkin löytyy, nimittäin Tampereen Kauppahallin Pyörykkäbaarista-- se on kuitenkion jo toinen juttu.
Meidän suomalaisten kuuluisi syödä kasviksia (ja hedelmiä) 500 g päivässä.  Raastesalaatti käy lisukkeena tai vaikkapa sellaisenaan välipalana. 




Sanotaan, että salaattikastike kruunaa salaatin. Olin kahden vaiheilla, teenkö sen yrteillä maustetusta tuorejuustosta vai olisko sitruunainen vinegrette parempaa. Päädyin jälkimmäiseen, sillä se ei "peitä" uusien vihannesten väriä. Ja lisäksi se on mukavan pirtsakkaa.
Itse salaatin teko ei selityksiä kaipaa; kaali palasiksi veitsellä, kurkku ja porkkanat silpuksi raastimella. Ja sekaan vielä uuden sipulin varsia pilkottuna. Sitten vaan ainekset sekaisin.
Kuvat kertokoon puolestaan. Tarve saneelee määrät.











Salaattikastike eli tässä tapauksessa sitruunainen vinegrette ansaitsee muutaman sanan. Vinegretessä nyrkkisääntö on, että öljyä on 2 kertaa sitruunamehun määrä. Mausteita voi lisätä maun mukaan.



1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 sitruunan mehu (n. 1 dl)
2 dl oliiviöljyä
1 tl dijonsinappia
1 tl siirappia
suolaa
rouhittua mustapippuria

Pestyn sitruuna kuori raastetaan ja sitruuunasta puristetaan mehu.














Öljy ja mehu sekoitetaan ja mausteet lisätään.
Sekoitetaan ja lisätään salaatin joukkoon.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti