tiistai 2. kesäkuuta 2020

LIHAPIIRAKKA



                                                                    LIHAPIIRAKKA





Sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tätäkin lihapiirakkaa kutsutaan niin lihikseksi. peltilihikseksi kuin peltilihapiirakaksi tai levylihapiirakaksi. Minulle se on aina ollut pelkkä lihapiirakka. Lapsuudenkodissani niin lihapiirakan kuin lohesta tehdyn kalapiirakan (lohipiirakka) valmistus oli isäni heiniä. Isäni valmisti aina myös joulutortut, muuten leipominen oli äitini hommaa. Tuohon aikaan (ainakin 40 vuotta sitten) miehiä ei kotikeittiöissä paljin näkynyt, paitsi syömässä. Isäni oli tässä suhteessa "aikaansa edellä". Terkkuja vaan meidän isälle tuonpuoleiseen.
Lihapiirakan täyte sisältää siis perinteisesti paistettua jauhelihaa ja sipulia, sekä keitettyä riisiä ja keitettyä kananmunaa. Vanhemmissa ohjeissa jauhelihaan lisätään ruskistamisen jälkeen vielä lihalientä tai kermaa/maitoa ja sitten neste keitetään "kasaan". Näin on tässäkin piirakassa tehty. Jotain uuttakin tässä piirakassa on; lisäsin jauhelihan sekaan aurinkokuivattuja tomaatteja. Ne, joiden mielestä näin ei saa tehdä, voivat jättää ne pois. Minusta niiden lisääminen ei  ole pahaksi tälle muuten klassikkopiirakalle.
Jos täytteen haluaa kiinteämmäksi, kannattaa käyttää puuroriisiä. Tässä on käytetty pitkäjyväistä riisiä, sillä muistojeni lihapiirakasta täytteen kuuluukin varista lautaselle.

Näin se menee.

1 pkt Sunnuntai lehtitaikinalevyjä (800 g)
400 g jauhelihaa
1 iso sipuli hienonnettuna
voita/öljyä paistamiseen
2 dl riisiä
vettä
3 keitettyä kananmunaa
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
2 dl lihalientä
2 dl kermaa
suolaa
1,5 tl rouhittua mustapippuria
1,5 tl jauhettua valkopippuria
1 tl jauhettua cayennepippuria
2 keltuaista (1 kananmuna) voiteluun

Sipuli  ja jauheliha ruskistetaan pannulla kuumassa rasvassa.



Joukkoon sekoitetaan mausteet.
Ruskistuneen jauhelihan joukkoon lisätään lihaliemi ja kerma.




Viimeisenä lisätään (jos halutaan) valutetut aurinkokuivatut tomaatit.
Seoksen annetaan kiehua hiljalleen, kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut.

















Riisi ja kanamunat keitetään.
Keitetyt kananumat murskataan haarukalla ja sekoitetaan riisin joukkoon.





Riisi-munaseos sekoitetaan jauhelihan joukkoon.




Taikinalevyt kaulitaan leivinpaperin päällä. Pohjalle tuleva levy kaulitaan hieman isommaksi.
Täyte levitetään niin, että reunoille jää noin 3 cm tyhjää tilaa.





Reunat tasataan ja voidellaan kylmällä vedellä ja saumat painellaan kiinni.





Piirakkaan pistellään haarukalla "henkireikiä".




Piirakka voidellaan keltuaisella (tai kanamunalla) ja pinnalle ripotellan hieman suolaa.




Piirakka paistetaan uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.




Ja ei muuta kuin syömään.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti