PUNAVIINISSÄ HAUDUTETTU PALAPAISTI
Kastike on liharuoan kunkku ja kruunu. Monelle kastike on lisuke, minulle se on ruoan tärkein osa. Asia on ollut näin niin kauan kuin muistan. Lapsuudessani isäni (joskus sunnuntaisin) tekemä paisti kastikkeineen on sellainen asia, mitä en unohda koskaan. Isän paistinkastike valmistui (ainakin lapsen mielestä) hitaasti hänen keittäessään kastiketta kasaan. Monet kerrat tuli lautanen nuoltua puhtaaksi aterian päätteeksi.
Ravintolaruokakin saa minulta hyvät pisteet, jos kastike on hyvää. Kesällä Maisansalossa Ravintola Maisan (tämä ei ole mainos) lampaan kanssa tarjottu tumma rosmariinikastike sai huippupisteet. Se oli niin hyvää, että hain pöytään lusikan (ei saa kertoa kenellekkään) ja söin lusikalla kastiketta lautaselta.
Tämä ohje on valittu siksi, että sen liitteenä oleva kuva sai veden nousemaan kielelle; kastike oli tummaa ja hyvännäköistä. Hieman arvelutti se, että ohjeen mukaan kastikkeessa oli vain punaviiniä ja siirappia sekä lihaliemikuutio, ei siis vettä lainkaan.
Määria olen hieman tämän sokerista tunnetun firman ohjeeseen muuttanut; aluperäisessä ohjeessa ei ole valkosipulia ja siinä punaviiniä laitetaan puolet vähemmän samaan lihamäärään. Halusin nimittäin paljon kastiketta.
1 kg naudan, hirven, peuran tai lampaan paistia tai ulkofilettä
1 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
2 tl mustapippurirouhetta
1,5 tl rosmariinia
1,5 tl timjamia
voita ja/tai öljyä paistamiseen
4-5 valkosipulin kynttä puristettuna
2 lihakiemikuutiota
1 pullo punaviiniä
3/4 dl tummaa siirappia
(ruskeaa maitzenaa)
5 sipulia
öljyä ja/tai voita paistamiseen
1/2 dl tummaa siirappia
suolaa
mustapippurirouhetta
Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta.
Pyyhi liha kuivaksi talouspaperilla.
Leikkaa liha isoiksi kuutioiksi.
Siirrä lihat uunipataan.
Murenna lihaliemikuutiot lihojen päälle
Huuhtele pannusta punaviinillä maut talteen ja kaada viini pataan.
Lisää joukkoon siirappi ja puristetut valkosipulinkynnet.
Sekoita.
Peitä pata kannella ja anna hautua miedossa lämmössä (150- 175 astetta) pari tuntia välillä muutaman kerran sekoittaen.
(Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, lisää ruskeaa maitzenaa).
Kun liha on lähes kypsää, valmista sipulit
Halkaise sipulit ja poista kuoret.
Leikkaa puolikkaat lohkoiksi niin että ne jäävät kiinni kannasta.
Valuta päälle siirappi ja paista sipuleihin karamellisoitunut pinta.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
What do you want to do ?
New mail
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti