MEIÄN ÄITIN TIIKERIKAKKU
Selailin puhelimeni kuvia ajatuksena poistaa sieltä niistä osa tilaa viemästä (pilvitallennus on vielä hieman hakusessa). Sormi oli jo poista pysyvästi-nappulalla, kun onneksi huomasin ajoissa, mitä olinkaan tekemässä. Kuvassa oli nimittäin äitini (iki)vanha tiikerikakkuohje.
Kuva toi mieleen paljon muistoja lapsuudesta. Yksi niistä on Van Houten-kaakaojauhepaketti, jota säilytettiin kuivatavarakaapin ylimmällä hyllyllä. Siihen aikaan kaakao keitettiin tuosta jauheesta ja punaisesta maidosta. Ei ollut Neskvikkiä eikä Oboita. Samoin siitä äitini loihti aivan uskomattoman hyvää suklaakiisseliä, siihen aikaan kun ei ollut Jakki-makupaloja eikä Naminamejakaan. Tottakai jauhetta käytettiin myös leivonnassa; suklaisiin pikkuleipiin ja tietenkin tiikerikakkuun -raitoja tuomaan. Ja niihinhän sitä käytetään vielä tänäkin päivänä. Ihan kaikki ei siis ole muuttunut puolessa vuosisadassa.
Kuvastakin jo näkyy, että resepti on vanha. Mitat ovat grammoina (taskulaskimelle tuli käyttöä) ja siinä mainitaan voin peseminen. Piti (taas) ottaa Google avuksi. Voin peseminen tarkoittaa, että siitä poistetaan ylimääräinen suola, jota ennen vanhaan lisättiin voihin sen säilyvyyttä lisäämään (kun ei ollut jääkaappeja). Se tehtiin hieromalla voita puukauhalla kylmässä vedessä. (Tämä on eri asia kuin voin valmistuksessa suoritettu peseminen, jolloin kirnuvoista pestiin vedellä piimän maku pois -ja saatiin sivutuotteena kirnupiimää.)
Tämän blogikirjoittelun päätarkoitus on säilyttää meidän suvussa kulkeneita vanhoja reseptejä tuleville polville. Tämä Eila-äitini tiikerikakkuohje on takuuvarmasti säilyttämisen arvoinen. Koska nykyään jauho- ja sokerimäärät ilmoitetaan yleisimmin desilitroina, olen muuntanut nuo grammamäärät tähän päivään sopiviksi. Tässä ohje on "nykyaikaistettuna".
250 g voita
4,2 dl (= 350 g) sokeria
6,1 dl (= 400 g ) vehnäjauhoja
4 kanamunaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
2 rkl kaakaojauhetta
Nykyvoita ei tarvitse pestä.
Huoneenlämpöinen voi vatkataan vaahdoksi.
Munat ja sokeri vatkataan niinikään vaahdoksi.
Leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin.
Muna-sokerivaahtoon lisätään pienissä erissä jauhoja ja voivaahtoa sekä maito.
Otetaan taikinasta sivuun 1/3 ja sekoitetaan siihen kaakaojauhe.
Voidellaan ja korppujauhotetaan kakkuvuoka.
Laitetaan vuokaan pohjimmaiseksi vaalea taikinaa, sitten päälle suklaataikinaa ja vielä päällimmäiseksi vaaleaa taikinaa.
Takinaa painellaan haarukalla tai nostellaan lusikalla, jotta taikina sekoittuu vähän ja kakkuun tulee raitoja.
Taikinan pinta tasoitetaan ja keskelle vedetään vako esim. tikulla. Näin kakku kohoaa tasaisemmin.
Paistetaan uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti.
Kypsyys kannattaa varmistaa esim. hammastikulla. Kun siihen ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.
Joidenkon mielestä tiikerikakun päälle ei kuulu laittaa tomusokeria. Joidenkin mielestä taas kuuluu. Tässä eräänlainen kompromissi eli tomusokeria on vain vähän.
Kiitokset Eila-äidille.
hello!!!
VastaaPoistaTerve from Barcelona!
I am a follower and fan of your blog.... and i don't speak Finnish, but i just wanted to say hello.... and i wanted to tell you that i love your blog very much.... i think that recipes are well explained, step by step.-.... and that's why i can understand them and try them too!!!!
And you have nice family recipes... thanks for sharing them! ;)
best regards from Spain :)