tiistai 15. syyskuuta 2020

LIHAPULLAT JA RUSKEA KASTIKE

 

                                                           LIHAPULLAT JA RUSKEA KASTIKE


Lihapullat, ruskea soosi ja perunamuusi - siinäpä on perinteistä kotiruokaa parhaimmillaan. Ei siis ole mikään ihme, että ohjeita lihapullien tekoon riittää. Pelkästään jo niihin käytettävä liha jakaa mielipiteitä. Toiset tykkää puhtaasta naudanlihasta, toiset taas suosivat rasvaisempaa possunlihaa tai sika-nautaa. Riistalihaa käytetään myös, jos sellaista on saatavilla.
Jauhelihataikinaan kuuluu olennaisena osana hienonnettu sipuli. Sen voi  kuullottaa voissa ennen taikinaan sekoittamista. Meidän äiti jätti tämän vaiheen väliin, sipuli sen sijaan hienonnettiin todella hienoksi (Moulinexilla). Myöhemmin, joskus 70-luvun alussa, tuli muotiin käyttää sipulikeittoaineksia, jotka sekoitettiin kermaan/kermaviiliin. Näin vältyttiin sipulin pilkkomiselta ja samalla sipulikeittojauhe korvasi korppujauhot, jotka ovat olennainen osa perinteisessä mureketaikinassa.
Kun puhutaan perinteisen lihapullataikinan mausteista, ollaan aika yksimielisä siitä , että taikinaan kuuluu laittaa sipulin lisäksi vain suolaa ja maustepippuria. Nykyään käytetään paljon muistakin mausteita, varsinkin yrttejä ja valkosipulia. Tuleeko niitä käyttämällä perinteisiä lihapullia? Siinäpä hyvä keskustelun aihe.
Sitten on vielä kypsennystapa. Ennen vanhaan lihapullat kypsennettiin aina voissa valurautapannulla. Nykyään suositaan kypsentämistä uunissa leivinpaperin päällä (lopputulos on vähärasvaisempi). Lihapullat voidaan myös keittää. Vaihtoehtoja siis on.
Tässä ohjeessa on yritetty noudattaa (edes vähän) vanhoja perinteitä. Taikina on tehty aikalailla samalla tapaa kuin miten edesmennyt äitini sen valmisti. Hän laittoi taikinaan sipulia, korppujahoja ja kermaa sekä tietenkin kananmunia. Tässä osa kermasta on korvattu kermaviilillä. Mausteina on suolaa ja maustepippuria ja niitäkin on laitettu aika varovasti, sillä ruokailemaan tuli pikkuihmisiä, joiden makuaisti on erilainen kuin meillä aikuisilla. Kypsennystapa on hieman erikoinen. Ensin pullat olivat uunissa leivinpaperin päällä. Sitten hieman jo jäähtyneet jo sinällään valmiit lihapullat saivat lisää makua ja väriä paistinpannussa voi-öljyseoksessa. Lisukkeena oli perunamuusia ja ruskeaa kastiketta, jonka tekemistä olen jostain syystä?? ennen vierastanut, mutta ainakin tällä kertaa se onnistui hyvin parin netistä (mistäs muualta) lukemani vinkin ansiosta. Lihapullia valmistui viitisenkymmentä. Heti ensisyönnillä (3 aikuista ja 2 lasta) niitä kului 36.  Saatiinpahan vaarin kanssa syödä niitä toinenkin kerta. 

1 kg naudan jauhelihaa (rasvaa 17%)
2 dl kermaviiliä
2 dl kuohukermaa
2 dl korppujauhoja
2 sipulia
3 kananmunaa
2 tl suolaa
1,5 tl maustepippuria
voita
öljyä












Kerma ja kermaviili sekoitetaan ja seokseen lisätään korppujauhot.
Sekoitetaan tasaiseksi ja annetaan korppujauhojen turvota hetken aikaa.

Hienonnetaan sipulit. Ne voi halutessaan kuullottaa voissa ja lisätä taikinaan jäähtyneinä.

Jauhelihan sekaan lisätään kaikki ainekset ja mausteet ja taikina sekoitetaan tasaiseksi.

















Kostutetaan kädet ruokaöljyllä ja pyöritellään pullat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

Paistetaan 200 asteessa 10 minuuttia.
Annetaan jäähtyä.




Tällä välin voi valmistaa muusin ja soosin.

Ruskea kastike

Kastikkeen teossa kannattaa huomioida muutama asia:
- jauhojen pitää antaa ruskistua kunnolla koko ajan sekoittaen.
- pannu ei saa olla liian kuuma (jauhot palavat helposti).
- lisättävä neste, vesi tai lihaliemi  lisätään KIEHUVANA pienissä   erissä koko ajan sekoittaen.
- kastikkeen on annettava kiehua vähintään 15 minuuttia, jotta jauhot kypsyvät.

75 g voita
1 dl  vehnäjauhoja
1 l lihalientä tai vettä
suolaa (jos käytetäään vettä)
mustapippuria
2 rkl soijaa
1/2- 1 dl kermaa

Keitetään lihaliemi (tai vesi).
Sulatetaan voi pannussa ja annetaan "vaahdon sulaa" (tällöin voi on tarpeeksi kuumaa).











Lisätään pannulle jauhot.
Sekoitetaan koko ajan kunnes jauhot ruskistuvat kunnolla.












Lisätään kiehuva neste pienissä erissä koko ajan sekoittaen.
Lisätään joukkoon suola ja pippuri sekä soija.












Annetaan kastikkeen kiehua ainakin 15 minuuttia.
Jos käytetyään kermaa, lisätään se loppuvaiheessa.












Perunamuusin ohje löytyy tästä.

Kun kastike ja muusi ovat valmiita, voi lihapullat viimeistellä ruskistamalla ne paistinpannulla voi -oljyseoksessa. Näin niihin saa kauniin värin ja lisää makua.





















Toivottavasti näistä "vinkeistä" oli apua.
Sitten vaan syömään.






What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti