MARENKINEN KUNINGATARPIIRAKKA
Tätä piirakkaa kuvaillessa meinaa superlatiivit loppua kesken. Tämä on makoisin, mehevin, suussasulavin ja ehdottomasti paras leivonnainen, joka tähän mennessä on meidän uunista tullut ulos. Taikinan päällä on paksu kerros aivan mahtavia tämän kesän vadelmia sekä pensasmustikoita ja niiden päällä kuin kruununa kuningattarella ihanan rapea marenkinen kuori.
Marjat ovat "tuliaisia" tämän kesän lomamatkalta. Vietimme neljän päivä miniloman Viron maisemissa ja perinteisten nähtävyyksien sijaan kiertelimme kauppahalleissa ja toreilla Tartossa ja Tallinnassa. Torit ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Se johtuu siitä, että olen itsekin nuorempana ollut torimyyjänä (Helsingin kauppatorilla).
Tallinnassa on kaksi kauppatoria, joista vanhempi ja perinteisempi on Keskturg (kivenheiton päässä Tallinnan Stockmannilta). Se henkii todellista vanhan ajan toritunnelmaa äänineen ja tuoksuineen. Hinnat eivät päätä huimaa. Esimerkiksi marjat maksavat kilolta hieman vähemmän kuin täällä kotimaassa litralta. Mutta ei sekään vielä mitään, niiden laatu ja maku ovat omaa luokkaansa. Siksi en yhtään ihmetellyt sitä, että marjakauppoja tehdessäni vieressäni oli samalla asialla toinenkin suomalaispariskunta.
Marjat eivät olleet hieman pidemmästä kuljetusmatkasta moksiskaan ja ne ovat kestäneet pakastuksenkin tosi hyvin. Aineksia on siis vielä muutamaan tällaiseen piirakkaan. Mikäs sen mukavampaa.
1 (380g) pyöreä piirakkataikina
4 dl pensasmustikoita
4 dl pensasmustikoita
2 dl vadelmia
2 dl kermaviiliä
1 kananmuna
1 dl sokeria
1-2 tl vanilliinisokeria
Marenki
3 munanvalkuaista
2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
Sekoitetaan kermaviili, munat ja sokerit.
Lisätään hieman jäiset marjat.
Seos kaadetaan piirakkavuokaan levitetyn piirakkataikinan päälle ja paistetaan uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia.
Sillä aikaa vatkataan valkuaiset ja sokeri kovahkoksi vaahdoksi.
Kun seos pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa, se on riittävästi vatkattu.
Otetaan puoliraaka/puolikypsä piirakka uunista ja kaadetaan marenkitaikina piirakan päälle.
Laitetaan piirakka takaisin uuniin ja paistetaan kunnes marenkiin tulee kaunis rusehtava pinta ( puoli tuntia- 40 minuuttia).
Sopii jälkiruoaksi tai kahvimakeaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti