lauantai 8. helmikuuta 2020

KUORISTA MAKUA PERUNAMUUSIIN

  
        
                      PARASTA PERUNAMUUSIA IKINÄ




    Kaikkihan ny perunamuusiin osaa tehrä, toteaa manselainen. Perunamuusi on hyvä lisäke, joka sopii lähes kaikenlaisen ruoan lisukkeeksi. Se on suhteellisen nopeatekoista ja hyvänmakuista. Mutta saisiko siitä vielä parempaa?
 Silmiini osui Iltasanomien juttu, jossa Finlandia-talon keittiöpäällikkö Timo Lepistö kertoi, että paahteista makua muusiin saa paahtamalla perunankuoret ja kiehauttamalla ne sitten nesteessä, jota  lisätään perunoiden sekaan muusia valmistettaessa. Luin myös juttuja, joissa kehotettiin lisäämään joukkoon hieman sokeria tai keltuaisia tai paahtamaan valmista muusia kovassa lämmössä ennen tarjoilua. Kaikki vinkit tuntuivat hyviltä, joten en raaskinut jättää mitään niistä käyttämättä. Lopputulos oli todella hyvä, ellei loistava. Jatkossa teen perunamuusin aina näin, vaikka aikaa kuluukin hieman enemmän.

Näin se menee:

11/2 kg perunoita
vettä
suolaa
1/2 l punaista maitoa
100 g voita
2 keltuaista
11/2 tl sokeria
1 tl jauhettua valkopippuria
11/2 tl jauhettua muskottipähkinää



Käytä jauhoista perunalajiketta.
Pese perunat hyvin.
Kuori niin että kuorista tulee paksuja.
















Paahda kuoret 200 asteisessa uunissa, kunnes ne ovat hieman kuivahtaneet ja saaneet väriä.



Laita kuoret kattilaan ja kaada päälle maitoa. Anna kiehahtaa ja hauduta sen jälkeen kannen alla puoli tuntia (virta pois hellasta).
Nestettä saa olla hieman normaalia enemmän, sillä kuoret imevät nestettä itseensä hautuessaan.
Keitä sillä aikaa perunat suolalla maustetussa vedessä.



Painele neste perunankuorista ja ota se talteen. Lisää nesteeseen voita ja kiehauta se uudelleen.















Valuta perunoista keitinvesi lävikössä ja anna ylimääräisen veden haihtua.
Muussaa perunat käsin.















Kaada KUUMA maito-voi-seos muussattujen perunoiden päälle. On tärkeää, että molemmat "elementit" ovat lämpöisiä sekoitettaessa. Näin välttyy liisteriseltä muusilta.


Erottele kanamunista keltuaiset, vatkaa niitä hieman ja lisää joukkoon.

Lisää hieman sokeria, valkopippuria ja muskottipähkinää ja sekoita tasaiseksi.


Kaada muusi uuninkestävään vuokaan ja paahda pintaan väri 200-225 asteisessa uunissa.



                                          Se on siinä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti