perjantai 6. maaliskuuta 2020

SUUTARINLOHI



                                                                                              SUUTARINLOHI                     



                                


Suutarinlohi on silakkaruokaa, jonka nimi saattaa ainakin nuorempia ihmetyttää. Mistä nimi lohi? Ja miksi suutarin sellainen?
On sellainen sanonta kuin "kuu on torpparin aurinko", jonka mukaan köyhän on tyytyminen vähempään ja halvenpaan kuin rikkaan ihmisen. Aikoinaan tämä päti silakan kohdalla; sitä oli kaikkien saatavilla halvan hintansa takia. Kun herrat söivät lohta tai siikaa, köyhemmät tyytyivät silakkaan. 
Suutarin nimi tässä ruoassa on hieman epäselvempi. Eräs selitys on, että he olivat kiertäväviä käsityöläisiä, jotka matkoillaan näkivät hienouksia, joita sitten alettiin soveltaa mahdollisuuksien mukaan halvemmista aineksista. Esimerkiksi sitruunalimsan ja oluensekoitusta kutsuttiin suutarinsamppanjaksi.
Ennen vanhaan, siis 1960-luvulla, suutarinlohi valmistettiin aina suolasilakoista, joita sai tarvittavan määrän kalakaupan isosta kalatiinusta. Sitten kalat  perattiin ja niitä liotettiin ennen mausteliemeen laittoa. Tänäkin päivänä kaupasta saattaa löytää suolasilakkaa, mutta se on pakattu 300 g:n purkkeihin ja kilohinta hipoo pilviä. Lohi ja siikakin ovat halvempia. Tästä johtuen silakat kannattaa suolata itse, sillä yhden (300 g:n) suolasilakkapurkin hinnalla saa kilon silakkafileitä  sekä niihin tarvittavan suolan.





500 g silakkafileitä
1 dl karkeaa merisuolaa
1 dl vettä
1 dl etikkaa
1 dl sokeria
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
(rosepippuria)
 -ei alkuperäisessä ohjeessa
1 punasipuli tai keltasipuli
1 porkkana






Lado silakkafileet ja suola
kerroksittain vuokaan.
Anna maustua jääkaapissa
yön yli.






Leikkaa sipuli renkaiksi.
Paloittele porkkana.






Kiehauta vesi, etikka, sokeri
ja maustepippurit sekä
laakerinlehdet.








Valuta fileistä suola pois.





Kääri fileet rullalle nahkapuoli ulospäin. Lado ne sitten purkkeihin sipulirenkaiden ja porkkananpalojen kanssa. (Ripottele joukkoon hieman rosepippureita.)





                                      Kaada liemi päälle.


         Painele kaloja niin, että peittyvät kokonaan liemeen.
          Anna maustua jääkaapissä vähintään vuorokausi.



Suutarinlohi on monelle joulupäydän herkkua. Lapsuudenkodissani sitä syötiin ympäri vuoden. Se sopii niin ruisleivän päälle kuin keitettyjen perunoiden kera nautittuna.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti