sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

ÄITINI PERUNAJAUHOKAKKU

  
                                        ÄITINI PERUNAJAUHOKAKKU



Lapsuudesta muistan hyvin syntymäpäivät ja nimipäivät. Ne olivat aina juhlapäiviä, oli sitten kyseessä omat juhlat tai sukulaisten luona pidettävät juhlat. Minulla on paljon samanikäisiä sukulaisia ja lapsuudessani sukulaisperheitä asui paljon Helsingin Kalliossa. Siihen aikaan, 1960-luvulla, asunnot olivat melko pieniä, tilaa riitti kaikille, vaikka pienessä kaksiossa vieraita saattoi olla reilusti toistakymmentä. Sopu sijaa antoi.
Tarjottavat olivat tietenkin kaikki kotitekoisia. Äitini leipoi paljon, varsinkin kakkuja ja pikkuleipiä. Ohjeet olivat peräisin hänen Olga-tädiltään, joka aikanaan oli pitokokkina Satakunnassa, Tyrväällä. Näistä ohjeista osa on vuosien varrella kadonnut, onneksi kuitenkin muutamia on säilynyt tähän päiviin asti äitini kirjoitettua ne vihkoonsa muistiin. Tämä vihko on siskollani, mutta nykytekniikan ansiosta ne ovat tallessa minullakin--kuvina puhelimen muistissa.
Tämä perunajauhokakku on tehty lähes täysin äidin vihkossa olevan ohjeen mukaan. Kananmunia laitoin yhden enemmän, sillä ennenvanhaan kanamunat olivat huomattavasti isompia kuin nykyään. Äidin ohjeeseen ei ole kirjoitettu kakkuun lisättävää konjakkia. Muistan kuitenkin, että sitä laitettiin. Alkoholipolitikka taisi olla tuolloin hieman erilaista.


250  voita (huoneenlämpöistä)
2,5 dl sokeria
4 kananmunaa
2,5 dl perunajauhoja
1 dl (runsas) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl (runsas) vaniljasokeria
0,5 dl konjakkia





Vaahdota voi ja sokeri.















Vatkaa joukkoon kanamunat yksi kerrallaan (ja vatkaa taikinaa reilusti).


Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
Siivilöi ne taikinaan.



Lisää konjakki ja sekoita tasaiseksi.



Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.


Kumoa kakku jäähtyneenä lautaselle.


Jos haluaa, kakun voi koristella tomusokerilla.
Joskus äitini laittoi sitä, joskus jätti laittamatta.




2 kommenttia: