lauantai 7. maaliskuuta 2020

MUSTIKKAPANNARIT



                                                               MUSTIKKAPANNARIT



Perinteiseen suomalaiseen aamiaiseen kuuluu (tai pitäisi kuuluua ?) kaurapuuro, leipä ja kahvi. Maassa maan tavalla. Ranskalaisten päivä käynnistyy kahvilla ja croissantilla, kun taas Englannissa nautitaan aamutuimaan teen kera nakkeja, papuja ja paistettua kananmunaa. Vietnamissa aamuun kuuluu tulinen nuudelikeitto. Rapakon toisella puolella amerikkalaiset aloittavat aamunsa mustikkaisilla pannareilla ja vaahterasiirapilla ja usein pannareiden vieressä aamiaislautasella on myös rapeaksi paistettua pekonia--sulassa sovussa keskenään.
Siinä missä pannarit ovat amerikkalaisille osa aamiaista, suomalaisille pannari on jälkiruoka, joka paistetaan isona levynä uunissa ja nautitaan sokerin ja/tai hillon kera.

Amerikkalainen pannaritaikina eroaa hieman suomalaisesta. Taikinaan lisätään kohotusainetta, leivinjauhetta tai soodaa, jonka ansiosta pannari on valmiina suomalaista serkkuaan kuohkeampaa, lähes kakkumaista. Myös kypsentämistapa on erilainen; pannarit paistetaan pannulla ei uunissa.
Kumpi on parempi, suomalainen vai amerikkalainen pannari???? Makuasioista voi ja tuleekin kiistellä.
Minusta  molemmat ovat hyviä, mutta tykkään enemmän kuohkeasta taikinasta, joten nämä amerikkalaiset ovat himpun verran parempia.

50 g voita
4 munaa
4 dl maitoa (tai piimää)
5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
2-3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
2-3 tl leivinjuhetta
2 d mustikoita ( tuoreita tai pakastettuja)

voita paistamiseen
kermavaahtoa ja tuoreita mustikoita koristeluun



Sekoita keskenään kuiva-aineet
-jauhot, sokeri, suola
 ja mausteet + leivinjauhe







Sulata voi.
Sekoita voi, maito ja kananmunat.
Vatkaa kevyesti sekaisin.







Sekoita joukkoon kuivat aineet.
Anna kohota liinan alla n. 10
minuuttia.





Kääntele mustikat taikinaan varovasti.
Jos käytät pakastemustikoita,
laita ne taikinaan jäisinä.




Kuumenna pannu kuumaksi ja laske sitten hieman levyn tehoa.
Pannukakut voi paistaa lettupannulla tai tavallisella paistinpannulla. Lettupannulla paistettaessa kannattaa jättää hieman kohoamisvaraa.

                                 Paista pannukakut voissa.















  
     Tarjoile lämpimimä kermavaahdon ja mustikoiden kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti