sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

MARINOIDUT PAPRIKAT


       
                                               MARINOIDUT PAPRIKAT



Vuoden vihanneksen valitsevat Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry.  Tänä vuonna (2020) vuoden vihanneksia ovat värikkäät paprikat, joita leikkisästi kutsutaan myös "liikennevaloiksi".
Tässä hieman nippelitietoa paprikoista: "Oikeaoppisesti" paprika on marja, mutta se mielletään käytännössä vihannekseksi. Vihreä paprika puolestaan ei ole oma lajikkeensa kuten punainen, keltainen tai oranssi; se on vielä raaka ja tästä johtuen  kaupassa hinnaltaan edullisin. Keltaisessa paprikassa on eniten C-vitamiinia, oranssi paprika  puolestaan on makein. Suomessa syödään paprikaa noin 3 kiloa henkeä kohti vuodessa. Vaikka Suomessa paprikan viljely (kasvihuoneissa) on lisääntynyt, suurin osa kauppojen paprikoista tuodaan muualta, pääasiassa Hollannista, Espanjasta ja Puolasta.
Lapsuudessani paprikaa ei käytetty. Sen käyttö yleistyi Suomessa vasta 1970-luvulla. Ensimmäiset muistoni paprikasta ovat säilötty paprika lasipurkissa ja pakastettu herne-maissi-paprikasekoitus.
Paprikan marinointiin tarvitaan paprikan lisäksi valkosipulia, chiliä, öljyä, viinietikkaa ja suolaa sekä sokeria. Yrttejä voi lisätä oman maun mukaan. Marinoituminen kestää noin vuorokauden. Marinoitua paprikaa voi käyttää lisukkeena, salaateissa tai vaikka sellaisenaan leivän päällä.

Tästä määrästä saa pari purkillista:

2 paprika-mix pussia (kussakin 1 punainen,1 keltainen  
   ja 1 vihreä  paprika) a´ 400 g
1 chili
1 valkosipuli
1,5 dl ruokaöljyä
2 tl sokeria
2 tl herbes de provence-yrttimaustetta
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan


Halkaise paprikat ja poista niistä siemenet.
Laita pellille kuoripuoli ylöspäin.
Paahda 225 asteessa 15-20 minuuttia kunnes paprikoiden pinta hieman tummuu.



















Laita jäähtyneet paprikat kylmään veteen, jotta kuori irtoaa helpommin.




Poista chilistä siemenet ja paloittele pieniksi paloiksi.
Kuori ja viipaloi valkosipuli ohuiksi siivuiksi.
Kuullota chili ja valkosipulit öljyssä.
Lisää mausteet.
Sekoita keskenään öljy ja viinietikka.
Lisää joukkoon kuullotetut valkosipulit ja chili.





Paloittele paprikat purkkiin.
Kaada marinointiliemi paprikoiden päälle.



                                                                      Anna marinoitua jääkaapissa yön yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti