TILLILIHA
Suomalaisten inhokkiruokiin kuuluvat mm. alatoopi eli lihahyytelö, pinattikeitto, läskisoosi, veripalttu ja kesäkeitto. Tähän kastiin kuuluu myös tilliliha, joka lihapaloista tehtynä ja maitzenalla suurustettuna oli monelle kouluruokainhokki nro 1. Nykyään kouluissa ei tillilihaa enää tarjoilla, ykkösinhokeiksi ovat nousseet kinkku-ja kalakiusaus.
Vielä 1970-luvulla lapsuudenkodissani tehtiin harvoin ns. kokoliharuokia, enemmän syötiin keittoja ja jauhelihaa. Kokoliha oli juhlaruokaa. Luullisesta keittolihasta valmistettiin myös erilasia lihahöystöjä, kuten tillilihaa tai piparjuurilihaa (tilli korvattiin raastetulla piparjuurella). Meillä isä teki aina tillilihan ja piparjuuriliha oli äidin heiniä.
Tilliliha ei ole koskaan ollut minulle inhokki, mutta ei se ole myöskään suosikkiruokien kärkipäähän noussut. Jostain syystä sitä ei ole tullut koskaan itse tehtyä. Ehkä syynä on ollut valmistukseen kuluvan ajan pituus tai jokin muu tekosyy.
Päätin (flussasta huolimatta) ryhdistäytyä ja paikata tämänkin aukon "sivistyksessä". Luin aika monta artikkelia ja valmistusohjetta tillilihasta ja sen tekemisestä (netistä, kuinka ollakaan?) ennenkuin hiilasin itseni kyökin puolelle. Pakastimessa oli pojaltani saama lampaanniska, siinä tarvittava liha Valmistamiseen kului tosiaankin jokunen tunti eli kiireiselle en tätä ohjetta suosittele. Kun ruoka sitten oli valmiina lautasella, sen pehmeä, happamen makea maku yllätti positiivisesti sekä minut että "paremman puoliskoni", jolle tillilhasta oli jäänyt ainakin jonkinlainen negatiivinen mielleyhtymä.
1,9 kg lampaan niskaa (naudanliha myös on ihan hyvää)
3 l vettä
2-3 sipulia
2-3 porkkanaa
1 valkosipuli
3-4 laakerinlehteä
1 rkl kuivattua timjamia
1 rkl kuivattua rakuunaa
10 maustepippuria
10 valkopippuria
kastike
70 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1,5 l keitinlientä
1,5 rkl sokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
loraus valkoviiniä
1 dl kermaa
1 ruukullinen tilliä
Laita liha kylmään veteen ja lisää suola. Aloita keittäminen. Kuori pinnalle muodostuva verivaahto pois. Lisää sipulit ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen, kunnes luut irtoavat lihasta ja liha melkein hajoaa käsiin. Tähän saattaa mennä 4-5 tuntia.
Siivilöi liemi.
Perkaa lihat annopaloiksi tarjoiluastiaan.
Sekoita kastike lihojen joukkoon.
Tarkista maku.
Lisää silputtu tilli.
Tilliliha prukaatan syödä keitettyjen perunoiden ja etikkavihannesten kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti