sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

JAUHELIHALAATIKKO



                                      JAUHELIHALAATIKKO







  Tämän ruoan pääraaka-aineet ovat jauheliha ja peruna. Lisäksi mukana on sipulia, lihalientä ja tummaa olutta ym.
 1960-luvulla jauhelihan käyttö alkoi yleistyä. Lihakauppiaat jauhoivat itse myytävän lihan. Jos halusi tavallisen jauhelihan sijaan parempaa paistijauhelihaa, vallittiin lihatiskistä paistinpalanen, jonka kauppias jauhoi sen asiakkaan odottaessa. Perunat puolestaan ostettiin torilta ellei kohdalle ollut osunut Helsingin Kalliossa vielä tuolloin hevoskärryillä kulkeva perunakauppias, joka ilmoitti tulostaan huutamalla "perunia, perunia". Olutta ei ollut kaupoissa ennen vuotta 1969. Käytettiin kaljaa, jota myytiin 2 litran ruskeissa pulloissa. Oi niitä aikoja....
 Tässä jauhelihalootassa yhdistyy kaksi äidiltäni perittyä ohjetta; jauhelihataikina on tehty kuten hän sen aina valmisti ja liemi on samanlaista jota hän käytti valmistaessaan merimiespihvejä.

 Tällä ohjeella tehtynä  sapuskaa tulee aika paljon. Tätä kannattaa tehdä kerralla enemmän, sillä se on (jos mahdollista) vieläkin parempaa uudelleenlämmitettynä. Toki ainemäärät voi puolittaa, jos haluaa vähemmän.

Jauhelihataikina

800 g jauhelihaa
3 sipulia (pientä)
2 kananmunaa
1 dl kermaa
1 dl korppujauhoja
2 tl suolaa
2 tl rouhittua mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
3 tl sokeria


Kastike

3 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
2-3 rkl tomaattipyrettä
7 dl vettä

Lisäksi

1,5 kg perunoita (jauhoinen lajike)
7 dl VAHVAA lihalientä
3 dl tummaa olutta
2 pkt  (a 140 g)  pekonia




Kuori ja viipaloi perunat. 
Laita perunaviipaleet kylmään
veteen likoamaan. Vaihda vesi 
pari kertaa.
Näin perunoista irtoaa tärkkelystä ja 
perunat maistuvat  paremmilta.






Pilko sipulit.
Lisää jauhelihan joukkoon mausteet, pilkotut sipulit, kanamunat ja kerma sekä korppujauhot.
Sekoita taikina tasaiseksi ja anna makujen tasaantua 15-20 minuuttia.






Ruskista jauheliha voissa.
Siirrä sivuun odottamaan.





Ruskista vehnäjauhot voissa.
Lisää KIEHUVAA vettä (näin kastike ei paakkuunnu).
Sekoita joukkoon tomaattipyre ja anna kiehua hetken aikaa.







Sekoita paistettu jauheliha ja kastike keskenään.


Keitä VAHVA lihaliemi. 
Lisää joukkoon tumma olut.


  
Laita voideltuun uunivuokaan pohjimmaiseksi perunaviipaleita.
Lisää kerroksittain jauhelihakastiketta ja perunoita.
Laita perunaviipaleita päällimmäiseksi.
Lisää lihaliemi niin, että perunat melkein peittyvät.






Laita pekoniviipaleet perunoiden päälle.
Paista uunissa 150- 175 asteessa 1,5 - 2 tuntia kunnes perunat ovat kypsiä.
Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja paista väri laatikon pintaan.









Tarjoa lisukkeena esimerkiksi etikkapunajuuria ja valkosipulikurkkuja.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti