MERIMIEHEN KANAPIHVIT
Jos ei pelaa, ei voi myöskään voittaa. Tämän tietää jokainen, joka odottaa lauantai-illan lottonumeroita tai perjantain eurojackpotin tuloksia. Sanotaanhan, että suomalaiset ovat pelihullua kansaa. "Se ei pelaa, joka pelkää"-- on tuttu sanonta, joka kätkee sisälleen ajatuksen niin voittamisesta kuin häviämisestäkin. Puhutaan riskistä. Ilman riskiä ei voi saavuttaa mitään suurta. Sama pätee myös elämäään.... ja ruoanlaittoon.
Tällä hieman ontuvalla vertauksella yritin todistella--ainakin itselleni--, että ruoanlaitossakin kannattaa joskus riskeerata. Mahdollisesti kokkauskokeiluni lopputuloksena syntyisi superhyvä kana-ateria tai keitos päätyisi pojan lintukoiran ruokakuppiin nappuloiden joukkoon. Valmistustapa oli minulle entuudestaan tuttua (tehdään kuten merimiespihvit). Sen sijaan kanan yhdistäminen perunoihin ja tummaan olueen mietitytti.
Jännittyneenä katselin, kun siippani Mauri laittoi ensimmäisen haarukallisen suuhunsa. Tulisiko kommenttia lainkaan, olisiko se "ihan jees"? Kun kuulin sanat "tää on parasta ruokaa, mitä oot laittanu", tuntui kuin olisin voittanut lotossa. Olin onnistunt.
Vaikka kyseessä ei ollut mikään maailmaa mullistava idea (naudanlihan korvaaminen kanalihalla), lopputulos hiveli niin mieltä kuin makuhermojakin. Tämä ruoka päätyi top 10- listalle ja vielä sen yläpäähän.
1 lg broilerin paistisuikaleita (ovat muuten reisilihaa)
1 kg perunoita (jauhoinen lajike)
3 sipulia
rouhittua mustapippuria
3 dl vahvaa kanalientä
1-2 tl rouhittua chiliä
3 dl tummaa olutta
2 rkl soijaa
1 dl tummaa siirappia
(silputtua persiljaa)
voita paistamiseen
Marinointiin
1 dl öljyä
1/2 dl soijaa
1 tl suolaa
11/2 tl rouhittua chiliä
2 rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
Sekoita marinadin ainekset keskenään.
Leikkaa paistileikkeet 2-3 osaan.
Kaada marinadi lihojen päälle ja sekoita.
Anna maustua pari tuntia.
Viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi.
Leikkaa paprika suikaleiksi.
Keitä kanaliemestä hieman
normaalia vahvempaa.
Lisää joukkoon
1-2 tl rouhittua chiliä.
Laita sivuun odottamaan.
Kuullota sipulit voissa
paistinpannulla pehmeiksi.
Lisää hieman mustapippuria.
Laita sivuun odottamaan.
Kuullota myös paprikat.
Laita sivuun odottamaan.
Valuta broilereista marinadi
siivilän läpi.
Ruskista ne sitten voissa.
Laita sivuun odottamaan.
Kaada olut paistinpannulle
ja anna kiehahtaa.
Sekoita olut ja kanaliemi
keskenään.
Lisää soija ja siirappi.
Tarkista maku
(saa olla hieman makeaa).
Voitele uunivuoka.
Lado vuokaan kerroksittain perunoita,
broileria, sipulia ja paprikaa
(ja silputtua persiljaa) niin, että
perunoita on sekä alimmaisena että
päällimmäisenä.
Kaada liemisekoitusta uunivuokaan sen verran
että päällimmäinen perunakerros melkein peittyy.
Painele pintaa hieman.
Paista uunissa 175 asteessa kaksi tuntia tai kunnes
perunat ovat varmasti kypsiä.
tämäkin on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti