sunnuntai 2. helmikuuta 2020

MERIMIEHEN KANAPIHVIT

   

                                        MERIMIEHEN KANAPIHVIT



 2
    Jos ei pelaa, ei voi myöskään voittaa. Tämän tietää jokainen, joka odottaa lauantai-illan lottonumeroita tai perjantain eurojackpotin tuloksia. Sanotaanhan, että suomalaiset ovat pelihullua kansaa. "Se ei pelaa, joka pelkää"-- on tuttu sanonta, joka kätkee sisälleen ajatuksen niin voittamisesta kuin häviämisestäkin. Puhutaan riskistä. Ilman riskiä ei voi saavuttaa mitään suurta. Sama pätee myös elämäään.... ja ruoanlaittoon.
  Tällä hieman ontuvalla vertauksella yritin todistella--ainakin itselleni--, että ruoanlaitossakin kannattaa joskus riskeerata. Mahdollisesti kokkauskokeiluni lopputuloksena syntyisi superhyvä kana-ateria tai keitos päätyisi pojan lintukoiran ruokakuppiin nappuloiden joukkoon. Valmistustapa oli minulle entuudestaan tuttua (tehdään kuten merimiespihvit). Sen sijaan kanan yhdistäminen perunoihin ja tummaan olueen mietitytti.     
   Jännittyneenä katselin, kun siippani Mauri laittoi ensimmäisen haarukallisen  suuhunsa. Tulisiko kommenttia lainkaan, olisiko se "ihan jees"? Kun kuulin sanat "tää on parasta ruokaa, mitä oot laittanu", tuntui kuin olisin voittanut lotossa. Olin onnistunt. 
  Vaikka kyseessä ei ollut mikään maailmaa mullistava idea (naudanlihan korvaaminen kanalihalla), lopputulos hiveli niin mieltä kuin makuhermojakin. Tämä ruoka päätyi top 10- listalle ja vielä sen yläpäähän.

1 lg broilerin paistisuikaleita (ovat muuten reisilihaa)
1 kg perunoita (jauhoinen lajike)
3 sipulia
1 paprika
rouhittua mustapippuria
3 dl vahvaa kanalientä
1-2 tl rouhittua chiliä
3 dl tummaa olutta
2 rkl soijaa
1 dl tummaa siirappia
(silputtua persiljaa)
voita paistamiseen


Marinointiin

1 dl öljyä
1/2 dl soijaa
1 tl suolaa
11/2 tl rouhittua chiliä
2 rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua



Sekoita marinadin ainekset keskenään.
Leikkaa paistileikkeet 2-3 osaan.
Kaada marinadi lihojen päälle ja sekoita.
Anna maustua pari tuntia.




Viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi.
Leikkaa paprika suikaleiksi.






Keitä kanaliemestä hieman 
normaalia vahvempaa.
Lisää joukkoon
1-2 tl rouhittua chiliä.
Laita sivuun odottamaan.


    

Kuullota sipulit voissa 
paistinpannulla pehmeiksi. 
Lisää hieman mustapippuria.
Laita sivuun odottamaan.






Kuullota myös paprikat.
Laita sivuun odottamaan.







Valuta broilereista marinadi
siivilän läpi.
Ruskista ne sitten voissa.
Laita sivuun odottamaan.







Kaada olut paistinpannulle
ja anna kiehahtaa.





Sekoita olut ja kanaliemi
keskenään.
Lisää soija ja siirappi.
Tarkista maku
(saa olla hieman makeaa).


 Kuori perunat ja leikkaa ne viipaleiksi.
Voitele uunivuoka.
Lado vuokaan kerroksittain perunoita,
broileria, sipulia ja paprikaa
(ja silputtua persiljaa) niin, että
perunoita on sekä alimmaisena että
päällimmäisenä.



            Kaada liemisekoitusta uunivuokaan sen verran
            että päällimmäinen perunakerros melkein peittyy.
                                   Painele pintaa hieman.


           Paista uunissa 175 asteessa kaksi tuntia tai kunnes 
                                perunat ovat varmasti kypsiä.

.



                 Lopuksi pieni vinkki: kuten monet uuniruoat, 
              tämäkin on parhaimmillaan seuraavana päivänä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti