keskiviikko 12. helmikuuta 2020

PERUNALEIVOKSET JOISSA ON PERUNAA



                                  PERUNALEIVOKSET






 Aamu kauppatorilla lokkien kirkuessa; kädessä posliinimukillinen kuumaa kahvia ja toisessa Eromangan lämmin lihapiirakka, Helsingin Jäätelötehtaan ainutlaatuinen vanhanajan vaniljapuikko ja Fazerin taivaallisen hyvä ja maailman paras VAALEA vaniljatäytteinen perunaleivos. Niissä maistuu Helsinki eikä niitä mistään muualta saa.  Ja tuota viimeksimainittua herkkua saa nykyisin vain ennakkoon tilaamalla. Sen reseptikin taitaa olla tarkoin vartioitu liikesalaisuus.
  Alunperin tarkoituksena ei ollut väsätä perunaleivoksia. Testasin kakkutaikinan paistamista paistinpannulla ja tuloksena oli kasa paahdettuja kakunmuruja, hyviä sellaisia joskaan ne eivät mitään silmänruokaa olleet. Niille uutta käyttötarkoitusta etsiessäni törmäsin perunaleivosten resepteihin. Järkytyksekseni huomasin, ettei perunaleivoksissa yleensä olekaan perunaa ( jos perunajauhoja ei lasketa), vaan nimi tulee leivoksen väristä ja muodosta. Useissa ohjeissa taikinaan lisättiin tummaa suklaata  sekä hilloa tai marmeladia, mutta ne eivät sopineet siihen (päähän pinttyneeseen) mielikuvaan, jotka minulla on perunaleivoksesta. Syy on Karl Fazerin ja vaniljatäytteisen perunaleivoksen. 
       Voisiko perunaleivoksessa sittenkin olla perunaa? Ja miten olisi vaniljatäytteen kanssa? Kyllä!!! Lopulta löysin keittotaito.comista perunaa sisältävän ohjeen ja täyte valmistui Dr. Oetkerin vaniljakreemijauheesta.

7 dl sokerinkakun muruja hienoksi jauhettuna
5 keitettyä perunaa (n. 200 g)
2 dl tomusokeria
200 g mantelijauhetta
6 rkl punssia (konjakkia, rommia)
2 kananmunaa
1 ps Dr Oetker vaniljakreemijauhetta (kuluu 1/3)
2 dl maitoa tai kermamaitoa
kaakaojauhetta
tomusokeria
suklaaströsseleitä



Jauha kakunmurut hienoksi.
Kuori ja raasta perunat.



      

        Sekoita keskenään kakunmurut, perunat ja tomusokeri.


          Lisää mantelijauhe ja punssi ja sekoita tasaiseksi.


  Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
                           Säästä keltuaiset täytteeseen.
             Sekoita valkuaisvaahto varovasti taikinaan.
                          Jäähdytä jääkaapissa 1/2 tuntia.















 Valmista täyte

Sekoita 2 dl maitoa ja 1/3 vaniljakreemijauhetta.
Vatkaa reippaasti muutama minuutti.
Lisää keltuaiset ja vatkaa lisää.
Laita jääkaappiin 1/2 tunniksi.



                          Pyörittele taikinasta palloja.
                         Paina sormella keskelle reikä.
            Täytä vaniljakreemillä (pursotin helpottaa asiaa).          Tee taikinasta pienempi pallo ja litistä se "hatuksi" reiän päälle.                        
                                 



 Siivilöi leivosten päälle ensin kaakaojauhetta ja sitten hieman 
                                           tomusokeria.











                                    Laita paperivuokiin.
                             Koristele suklaaströsseleillä.










           
                 Eivät ole Fazerin, mutta aika hyviä ovat
                              - jos pieni itsekehu sallitaan.


           


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti