KARJALANPAISTI
Nimensä mukaisesti karjalanpaisti on lähtöisin Karjalasta, jossa sitä kutsuttiin useillakin nimillä, kuten uunipaisti, ruukkupaisti tai pätsiliha tai vaikkapa vaan paisti. Karjala-etuliitten käyttö yleistyi sotien jälkeen, kun tämä ruokalaji tuli koko kansan tietoisuuteen evakkojen mukana.
Olen juuriltani puoliksi karjalainen. Isäni syntyi ja asui varhaislapsuutensa Laatokan pohjoisrannalla sijaitsevassa Salmin pitäjässä Uuksun kylässä. Siellä isoisälläni oli kauppa. Isoisäni kuoli melko nuorena ja isoäitini muutti pian sen jälkeen 4 lapsensa kanssa Helsinkiin. Näin ollen on itsestäänkin selvää, että lapsuudenkodisssani valmistettiin karjalanpaistia.
Tämän Suomen kansallisruoaksikin äänestettyn uuniruoan salaisuus on pitkä kypsennysaika matalassa lämpötilassa. Raaka-aineiden kirjo ei päätä huimaa; lihaa, sipulia, pippuria, laakerinlehteä ja vettä sekä suolaa. Omaan paistokseeni lisäsin omapäisesti mausteeksi myös hieman soijaa ja siirappia sekä muutaman tipan tabascoa. Tuskin siitä valtakunnanoikeuteen joutuu.
1,4 kg karjalanpaistilihaa
(nautaa ja sikaa)
8 sipulia
6 laakerinlehteä
1.5 tl suolaa
20 mustapippuria
n. 1 l vettä
1 rkl siirappia
2 rkl soijaa
kymmenkunta tippaa tabascoa
ainakin tunti ennen valmistamista.
Ensimmäiseksi lihat pannaan tulikuuman
uuniin 10-15 minuutuksi ruskistumaan.
Uuni saa olla täydellä teholla.
Sitten uunin lämpö lasketaan 80 asteeseen.
Lihat laitetaan uunivuokaan ja maustetaan
suolalla. Mukaan lisätään kuoritut ja lohkoiksi
leikatut sipulit sekä pippurit ja laakerinlehdet.
Vettä kaadetaan päälle niin, että lihat melkein
peittyvät.
Lihat peitetään ja ruoan annetaan hautua
miedossa 80 asteen lämmössä 10 tuntia.
(Kun tämän tekee illalla, ehtii nauttimaan kunnon yöunista.)
Kun pata on otettu uunista, on ruoka valmista.
Tässä vaiheessa lisäsin siirapin, soijan ja tabascon ja työnsin padan vielä tunniksi uuniin. Kukin taaplaa tyylillään.
Karjalanpaistin kanssa tarjotaan "oikeaoppisesti" joko keitettyjä perunoita tai perunamuusia.
Muiksi lisukkeiksi sopii etikkaiset vihannekset ja puolukkasurvos.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti