maanantai 17. helmikuuta 2020

LÄMPPÄRIT

 

                                                           
                                           LÄMPPÄRIT

                                  vaaleaa leipää + kinkkua
                                                    ja   
                                                 tummaa leipää + savulohta
                 




Lämpimistä leivistä eli lempinimeltään lämppäreistä tulee mieleen 70-luku ja opiskeluajat. Rahaa oli vähän ja jääkaapissa oli useimmiten valon lisäksi vain vähän ruokatarvikkeita. Tällöin leivänkannikan päälle laitettiin makkaraa, paprikaa tai ananasta, joka tuolloin oli opiskelijoiden suosiossa. Jos lisäksi löytyi juustoakin, sai leivästä hieman ruokaisamman. Sardiineistakin tehtiin lämppäreitä, tomaattisardiinit olivat tuolloin herkkua. Lämppäreitä syötiin niin illanistujaisissa kuin arkiruokanakin. Välipalaksikin niitä syötiin. Ne lämmitettiin uunissa, sillä mikroaaltouunit eivät vielä tuolloin olleet kovinkaan yleisesti käytössä. Joillakin oli  pieni edestä avoin pöytägrilli,  joka lämmitti leivät nopeasti.
Kun tarvitaan nopeaa iltapalaa, voi heittäytyä nostalgiseksi ja kasata mieleisensä lämppärin. Täytteeksi sopii edelleenkin lähes kaikki syötäväksi kelpaava. Juustoraaste kruunaa leivän varsinkin jos raasteen sekaan lisää vielä kananmunaa.
Lämppärit eivät oikeastaan tarvitse reseptiä, mutta tässä sellaisia on kaksin kappalein: vaalealle leivälle ja kinkulle sekä tummalle leivälle ja kalalle.

Kinkkulämppärit 4 kpl

4 viipaletta paahtoleipää
levitettä
4 viipaletta paprikaa
4 viipaletta tomaattia
kuivattua oreganoa
4 viipaletta palvikinkkua 
1 dl juustoraastetta
rouhittua mustapippuria
1 kanamuna

Voitele paahtoleivät levitteellä.
Lisää papika- ja tomaattiviipaleet.
Ripottele päälle kuivattua oreganoa.
Lisää palvikinkkuviipaleet.






















Sekoita juustoraasteen joukkoon hieman mustapippuria.
Riko joukkoon kanamuna ja sekoita.
Lisää seos kinkkuleipien päälle.




Lämmitä uunissa 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes juusto  on saanut hieman väriä.



Savulohilämppärit 4 kpl

4 ( pyöreää) ruisleipäviipaletta
levitettä
4 viipaletta paprikaa
8 viipaletta anjovista
rouhittua mustapippuria
100 g savulohta
1 dl juustoraastetta
jauhettua valkopippuria
2 kanamunaa
1/2 dl silputtua tilliä


Voitele leivät levitteellä.
Lisää paprikaviipaleet ja anjovikset.
Ripottele leivillle hieman mustapippuria.






Paloittele savulohi.
Sekoita juustoraasteeseen valkopippuria ja lisää sekaan silputtu tilli.
Riko kanamunat ja vatkaa niiden rakenne rikki.
Sekoita lohi, juustoraaste ja kanamunat.
Lusikoi seos leipien päälle.



Lämmitä uunissa 200 asteessa 10-15 minuuttia kunnes juusto on saanut hieman väriä.




Tiedoksi:  Juusto "venyy" mikrossa  eikä mikroaalloilla   saa juustoon ruskeaa väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti