PORKKANAPIIRAKKA
Ruokahistorioitsijat kiistelevät porkkanakakun tai -piirakan alkuperästä kolmen maan kesken. Onko se lähtöisin Englannista, Ranskasta vai Sveitsistä? Asiasta ei ole varmaa tietoa, mutta samaa mieltä ollaan kuitenkin siitä, että porkkanan käyttö leivonnaisissa johtui sen makeudesta. Kun sokeri oli kallista, makeutta saatiin porkkanasta. Porkkana oli sokerin korvike. Siis keskiajalla.
Nyt eletään 2020-luvulla. Sokerin hinta ei päätä huimaa (itse asiassa kilo porkkanoita maksa saman verran kuin kilo sokeria). Porkkanakakku/piirakka ei ole vain säilyttänyt suosiotaan, se on noussut monen leipurin "listaykköseksi". Mikä on porkkanapiirakan salaisuus? Siitä voivat tulevat ruokahistorioitsijat kiistellä.
Kaiken kruunaa kuorrute.. Joku käyttää tuorejuustoa, toinen taas sulatesjuustoa. Pelkkä tomusokerikin voi riittää joillekin. Kuorrutteen päälle ripotellaan yleisimmin pähkinä- tai mantelirouhetta, mutta myös sokeroitua appelsiininkuoripaloja käytetään paljon--kuten minä tässä piirakassa. Appelsiini ja porkkana sopivat yhteen.
Pohja
200 g voita
6 kananmunaa
4 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoa
2 tl ruokasoodaa
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
3 isoa porkkanaa raastettuna ( n. 6 dl)
1-2 rkl tummaa siirappia
Kuori ja raasta porkkanat.
Sulata voi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää joukkoon kuivat aineet ja
sulatettu voi vuorotellen sekoittaen.
Lisää raastettu porkkana ja siirappi.
Sekoita.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Anna valmiin piirakan jäähtyä ennen kuorruttamista. Kuorrutus voi odottaa vaikka seuraavaan päivään piirakan makujen tasaantuessa.
Kuorrute
100 g Philadelphiatuorejuustoa (maustamaton)
100 g Koskenlaskija- tai Tukkijätkä-sulatejuustoa
3,5 dl tomusokeria
50 g pehmeää voita
Sekoita aineet keskenään ja vatkaa tasaiseksi.
Levitä täyte piirakan päälle.
Leikka palasiksi ja nauti ihanaa mehevää piirakkaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti